Hlavní obsah

Velký politik, co měl nadhled a vliv, vzpomínají lidé na Schwarzenberga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha-Malá Strana

Lidé se od středečního poledne přicházejí do pražského kostela Panny Marie pod řetězem rozloučit se zesnulým Karlem Schwarzenbergem. Fronta desítek lidí se tu vytvořila ještě před otevřením dveří kostela ve 12 hodin. Příchozí sdíleli s Novinkami, co pro ně známý politik, diplomat a šlechtic znamenal.

Lidé vzpomínají na Malé Straně na SchwarzenbergaVideo: Novinky

 
Článek

„Byl to výborný politik. Nejvíc jsem oceňovala jeho charakter, jak se choval vůči nám všem. Myslím si, že takových politiků bychom potřebovali více, zvlášť dnes. V české politice bude stoprocentně chybět,“ řekla Novinkám jedna z žen, která se s ním přišla symbolicky rozloučit.

„Znamenal pro mě určitě velký morální vzor, byl to člověk, který nehleděl na sebe, na své majetky, snažil se o ně rozdělit s lidmi a s Českou republikou,“ zmínil další z příchozích.

„Ta jednoduchost, blízkost obyčejnému lidu, to, že se choval jako my, to byla jedna z jeho devíz,“ dodal tento muž.

Foto: Novinky

Muž pokleká před rakví.

„Oceňoval jsem jeho vtip, jeho nadhled, nezabýval se drobnými žabomyšími válkami, všechno bral se zkušeností historie a jeho rodu po staletí. Rozhodně bude v české politice chybět,“ zmiňuje další z nich a přidává i osobní vzpomínku.

„Pocházím z Hluboké nad Vltavou, takže k rodu Schwarzenbergů mám blízký vztah. Můj otec, bývalý pekař, dokonce vozil jako školní dítě pečivo na Hlubokou, když tam bylo panstvo. Sleduju život a vývoj Karla Schwarzenberga od 90. let jak v Evropě, tak v českých zemích, má pro mě velkou a trvalou hodnotu a jdu mu vzdát poslední hold,“ řekl nám.

„Znamená pro mě čím dál tím víc a ještě jsem to asi plně nedocenila, co všechno pro tento stát udělal. Teď se ukazuje, jak velký vliv měl i v zahraničí pro Českou republiku, takže on i jeho mecenášské aktivity tu budou nesmírně chybět,“ svěřila se další z příchozích.

Foto: Novinky

Veřejné rozloučení se koná do pátku.

Lidé se loučí s Karlem Schwarzenbergem

Domácí

Místo květin dary na charitu

Kostel je pro veřejné rozloučení otevřený ode dneška až do pátku, vždy od 12 do 22 hodin. Lidé se mohou poklonit rakvi s ostatky známého politika přikryté modrobílou schwarzenberskou vlajkou. Čestnou stráž po jejích bocích drží skauti a hradní stráž.

„Prosíme veřejnost, aby v kostele nezapalovala svíčky, je to z bezpečnostních důvodů. Květiny lidé přinášet mohou, nicméně jedním z posledních přání Karla Schwarzenberga, tak jak uvedl ve své poslední vůli, bylo, aby místo květin lidé přispěli do sbírky na pomoc Ukrajině a taky na charitativní činnost řádu,“ vysvětlila mluvčí Českého velkopřevorství suverénního řádu maltézských rytířů Monika Matulová.

Foto: Novinky

Kondolenční kniha

Přispět je možné přímo v kostele. „Lidé zde také mohou napsat vzkaz do kondolenční knihy,“ zmínila mluvčí řádu. Mnoho z návštěvníků této možnosti také využilo a mnohdy si ke knize muselo vystát frontu. Z místa si mohli odnést i malou vzpomínku - kartičku s modlitbami, Schwarzenbergovou fotografií a datem narození a úmrtí.

„Kostel Panny Marie pod řetězem patří řádu maltézských rytířů a Karel Schwarzenberg, stejně jako jeho otec, děda a další předci, byli členy řádu, velmi váženými,“ vysvětlila Matulová, proč se veřejné rozloučení koná právě zde. „Ta historie a sepjetí rodu Schwarzenbergů s řádem je dlouhá téměř 400 let,“ dodala.

Foto: novinky.cz

Fronta před vchodem do areálu.

Smuteční řeč na pohřbu Schwarzenberga pronese Pavel

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám