Hlavní obsah

Vedra jsou tu, koupaliště jedou jen napůl

Právo, tov, pch, koc, pem, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové varují před vysokými teplotami. Ty by se ve čtvrtek měly v Čechách a na jihu Moravy vyšplhat až ke 33 stupňům. V pátek a sobotu budou vedra kulminovat, bude až 35 stupňů, varovali meteorologové.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Bazény a koupaliště budou v následujících dnech zřejmě praskat ve švech.

Článek

Řada lidí vyrazí k vodě zchladit se. Bazény a koupaliště však podle protipandemických opatření mohou fungovat jen na 50 procent a až od 1. července pak na 75 procent kapacity. I tak ale chodí míň lidí, než by mohlo: odrazuje je povinnost prokázat se testem nebo očkováním a nošení roušek ve společných vnitřních prostorách, jako jsou recepce, chodby a převlékárny.

Kapacita koupališť je navázána na velikost vodní plochy pro plavce i neplavce. Výpočet se liší u vnitřních a venkovních areálů. Pro představu, na venkovním koupališti s 50metrovým bazénem může být za normálních okolností 1250 lidí.

Lidé od pondělí mohou znovu na koupaliště, respirátor je nutný i na lehátku

Domácí

Například Aquapalace Praha je kolaudován na 3000 lidí. Vysokou kapacitu má i plavecký stadion v pražském Podolí se dvěma venkovními a jedním vnitřním bazénem. Před covidem zde byla průměrná návštěvnost 2500 lidí denně.

S náporem návštěvníků během víkendové vlny veder počítají i v areálu jednoho z nejoblíbenějších koupališť v Ústeckém kraji – u Kamencového jezera v Chomutově.

„Možná se chvílemi budou tvořit fronty u pokladen, ale při rozlehlosti našeho areálu se téměř jistě na všechny dostane,“ odmítla ředitelka městského zařízení Věra Fryčová možnost, že by kvůli omezené kapacitě museli někteří zájemci zůstat za branou koupaliště.

„Poloviční kapacita nám zatím stačí. Vypadá to totiž, že stále platná nařízení lidi před návštěvou odrazují,“ řekl Právu mluvčí provozovatele jihlavského Vodního ráje Martin Málek. Připustil ale, že nadcházející horký víkend to může změnit: „Je to novum, velká neznámá.“

Venkovní část zdejšího areálu má okamžitou kapacitu pro běžnou dobu 2500 osob, vnitřní 240. Na koupaliště pod širým nebem tedy může nyní 1250 lidí, do zastřešené části 120.

Nejčistší vodu na koupání má ze zemí Evropské unie Kypr

Cestování

Do krytého bazénu v Šumperku, jehož součástí je i venkovní terasa, momentálně může v jeden okamžik 76 lidí. Ve středu jich tam bylo kolem dvaceti, za jediný den jich přišly zatím nejvýše dvě stovky. Ani zde ale nepředpokládají, že by se měly tvořit fronty na vstup nebo že by se dovnitř někdo nedostal.

Na dece bez roušky

„Při poloviční kapacitě můžeme na naše koupaliště pustit asi 600 lidí. Ale tohoto čísla ani při tropických teplotách nedosahujeme. Přichází tak 50 až 100 lidí za den,“ sdělil Právu za provozovatele krytého bazénu a venkovního koupaliště ve Valašském Meziříčí Tomáš Nádvorník.

Při vstupu na koupaliště se lidé potřebují prokázat testem, potvrzením o očkování alespoň 22 dní po první dávce vakcíny nebo o prodělané nemoci v posledním půl roce. Roušky musí mít lidé nasazené ve společných vnitřních prostorách, jako jsou recepce, chodby a převlékárny. Na lehátkách či ručnících je mít nemusí, osoby s výjimkou rodin se ale nesmějí shromažďovat a platí rozestupy dva metry.

Pozor na letní vedra se psy. Tímhle svému chlupáčovi uděláte radost

Jak na to

Asociace bazénů a saun i Česká unie cestovního ruchu včera kritizovaly, že požadavky na testování a omezení kapacit připraví provozovatele o část tržeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám