Hlavní obsah

Lidé od pondělí mohou znovu na koupaliště, respirátor je nutný i na lehátku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od pondělí mohou lidé znovu navštěvovat koupaliště, sauny či solné jeskyně, i když stále za přísných podmínek. Zatímco někteří provozovatelé bazénů se rozhodli otevřít hned, jiní s tím počítají až s následujícími týdny. Vládní rozhodnutí o rozvolnění totiž přišlo jen tři dny před možným otevřením, zatímco příprava bazénů může trvat i týdny.

Lidé mohou znovu do venkovních i vnitřních bazénůVideo: Novinky

 
Článek

„Po bezmála osmi měsících otevíráme a máme z toho obrovskou radost. Dneškem otevíráme nejen vodní, ale i saunový svět a fitness v celé parádě, to znamená se šatnami i sprchami,“ řekla v pondělí Novinkám manažerka Aquapalace Praha Vladana Horáková.

Kromě krátké výjimky v prosinci musely být bazény, wellness či sauny kvůli protiepidemickým opatřením uzavřeny od loňského října. Pro pražský aquapark znamenal každý den uzavření milionovou ztrátu, a i když i první dny po otevření mohou být podle Horákové ztrátové, rozhodli se zde s přivítáním návštěvníků déle nečekat.

Foto: Novinky

Aquapalace Praha po více než půl roce v pondělí přivítal první návštěvníky

„Především o víkendu jsme zaznamenali opravdu stovky telefonátů, nejen z Čech, ale i ze zahraničí, protože se už všichni těší, chtějí například kombinovat aquapark s ubytováním na hotelu,“ dodala Horáková. Návštěvníkům zde také posunuli platnost permanentek či dárkových poukazů o dobu, po kterou musel být aquapark uzavřen.

Bez nouzového stavu je vláda bezzubá. K velkému rozvolnění ji dotlačil soud

Domácí

„Těšila jsem se moc, už to chtělo trochu relaxace,” řekla Novinkám jedna z prvních návštěvnic pražského aquaparku. „Těšil jsem se neuvěřitelně, už si ani nepamatuju, kdy jsem naposledy viděl vodu,” uvedl s nadsázkou další.

Někteří s otevřením počítají až v dalších týdnech

Některé bazény v pondělí zůstaly pro veřejnost uzavřené. Vládní rozhodnutí o rozvolnění přišlo jen tři dny před možným otevřením, příprava bazénu pro veřejnost může přitom trvat i týdny.

„Když to dobře dopadne, tak jsme schopni otevřít bazén do 14. června. Respektive se budeme snažit to ještě zkrátit, ale tím, že jsme byli zavření několik měsíců, tak se nevyhneme sanitaci vody. Ta technologie musí projít určitým procesem, který nejde zkrátit,” vysvětlil provozovatel bazénu v areálu Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

Bazény mohou od pondělí otevřít, ale mnohé to nestihnou

Ekonomika

Proti loňskému roku zde ale plánují nechat otevřeno po celou dobu prázdnin. „My jsme z důvodu nižší návštěvnosti loni nechali otevřeno jen po dobu července a v srpnu jsme bazén zavřeli, protože to ekonomicky nedávalo smysl. V letošním roce jsme se rozhodli, že necháme přes prázdniny otevřeno, abychom sloužili i jako volnočasová aktivita,” doplnil.

Bazén kromě veřejnosti slouží i školám či sportovním oddílům, podle Hübla zatím ale netuší, zda nyní mohou počítat s jejich návratem. „Z ohlasů mám pocit, že školy se budou spíše snažit dohnat učivo, než aby se věnovaly sportovním aktivitám, které je stojí hodně času navíc,” doplnil.

Návštěva bazénů a dalších služeb je povolena jen s platným negativním PCR či antigenním testem, lidé se mohou prokázat také potvrzením o očkování či o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech. V areálech koupališť platí také limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních.

PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí rozvolňuje

Ekonomika

Mimo bazénové části dál platí povinnost nošení respirátoru či roušky, včetně odpočinkových zón u bazénů. Loni na jaře přitom povinnost nošení respirátoru či roušky v odpočinkových zónách vláda odvolala jen několik dní po rozvolnění. V mokrém prostředí ochrana úst totiž snadno navlhne a před přenosem viru prakticky nechrání.

Kam vás nepustí bez oficiálního testu a kde získat potřebné dokumenty

Domácí

V pátek vláda na základě rozsudku Nejvyššího správního soudu rozhodla o tom, že se od pondělí mohou kromě krytých bazénu či saun otevřít pro veřejnost také vnitřní prostory restaurací, hospod a barů. Otevřít mohou i kluby a diskotéky, ve vnitřních prostorech ale není povolená živá hudba a tanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám