Hlavní obsah

Vedení TOP 09 čekají změny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOP 09 čeká v sobotu celostátní sněm. Zástupci strany si tam po dvou letech budou opět volit nové vedení, tedy jak předsedu, tak i místopředsedy nebo předsednictvo. Podle informací Novinek je čekají změny.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a senátor a dosavadní první místopředseda strany Tomáš Czernin

Článek

Podle informací redakce už nebude funkci prvního místopředsedy obhajovat senátor Tomáš Czernin. Oficiálně to ale potvrdit nechtěl, své stanovisko chce nejprve sdělit spolustraníkům.

Nahradit by ho mohl současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek nebo předseda poslaneckého klubu strany Jan Jakob. Oba mají nominaci, potvrdily Novinkám tři na sobě nezávislé zdroje. Nikdo další se zatím o místo nepřihlásil. Do sobotního sněmu se to ale může změnit.

Změny by mohly nastat i u řadových místopředsedů. Ty má strana v současné době čtyři - Jana Jakoba, Vlastimila Válka, poslance a předsedu zemědělského výboru ve Sněmovně Michala Kučeru a senátora Herberta Paveru.

Spolu, ale bez sebe. Strany koalice rozjely kampaně do eurovoleb

Domácí

Obhajovat post by měl Kučera. Nově by se o křeslo místopředsedy měli podle informací Novinek ucházet i poslanci Marek Ženíšek, Matěj Ondřej Havel a Ondřej Kolář.

Nominaci mají mít i europoslanec a náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil a předseda Karlovarské krajské organizace Lukáš Otys. O funkci řadového místopředsedy by se mohl ucházet i Czernin.

Je však možné, že se tento seznam do soboty ještě rozšíří. Také se ale může někdo své nominace vzdát, často třeba ve prospěch někoho jiného.

Předsedkyní znovu Pekarová?

Předsedkyní strany by mohla být zvolena opět Markéta Pekarová Adamová. Ta zatím nemá protikandidáta.

TOP 09 organizuje volební sněmy každé dva roky. Naposled strana rozhodovala o změně ve vedení těsně po sněmovních volbách. Nově složené vedení by mělo dovést TOP 09 k dalším volbám do Poslanecké sněmovny.

S hlasovacím právem by v sobotu mělo přijít 183 delegátů sněmu. Ti budou volit i kompletní předsednictvo a výkonný výbor strany. Kromě toho nově ustaví smírčí výbor a celostátní revizní komisi strany.

TOP 09 má aktuálně 2295 členů, což je zhruba o 200 méně než před šesti lety. Poslední volební modely jí přisuzují zhruba pět procent, což je hranice pro vstup do Sněmovny. Strana ale kandidovala v koalici Spolu s ODS a KDU-ČSL. Toto složení plánuje zachovat i na další nejbližší volby, které budou do Evropského parlamentu. A to příští rok v červnu.

Schwarzenberg byl letecky převezen do vídeňské nemocnice

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám