Hlavní obsah

Vedení ČSSD otevřelo cestu na Hrad Sokolovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsednictvo sociální demokracie v sobotu na dopoledním jednání podpořilo nominaci vysokoškolského profesora Jana Sokola jako kandidáta vládní koalice na prezidentský úřad. Oficiálně bude výsledek oznámen odpoledne na tiskové konferenci.

Článek

Ministryně školství Petra Buzková ČTK a televizi Prima řekla, že rozhodnutí bylo jednomyslné. "Pokud se nemýlím, tak to bylo schváleno jednomyslně," uvedla. "Předsednictvo ČSSD doporučuje poslaneckému a senátnímu klubu předložit společně s poslaneckými a senátními kluby vládní koalice nominaci Jana Sokola na prezidenta republiky," řekl novinářům premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla po několikahodinovém jednání stranických špiček v Lidovém domě. "Sociální demokracie udělá vše pro to, aby byl zvolen prezident," dodala místopředsedkyně strany Marie Součková.

Pro Sokolovu nominaci bude klíčovým dnem úterý, kdy se sejde poslanecký klub ČSSD i další parlamentní frakce. Pokud sociální demokraté, lidovci a unionisté exministra školství skutečně nominují, utká se v pátek 28. února se zatím jediným oficiálním kandidátem Václavem Klausem (ODS). Několik poslanců ČSSD ale již dalo najevo, že Sokola volit nebudou, nebo s jeho podporou váhají. Lídři vládních stran však věří, že jejich kandidát tentokrát získá dost hlasů, aby v tajné volbě uspěl.

Špidla: konzultace jdou dobře

Špidla řekl, že jeho dosavadní konzultace s poslanci vlastní strany se zatím vyvíjejí "velmi dobře", jednotu ČSSD považuje za vysokou. "Je známé středověké rčení, že jistota není z tohoto světa, takže absolutní jistota neexistuje nikdy," poznamenal s tím, že podpora pro Sokolovu nominaci je i tak čím dál větší. To podle něj dokládá i jednomyslný závěr dnešního předsednictva.

Kolik je mezi sedmi desítkami poslanců ČSSD odpůrců někdejšího poslance a ministra školství Sokola, neřekl. Místopředseda strany Zdeněk Škromach již dříve odhadl, že maximálně deset. Premiér soudí, že ani vládní KDU-ČSL a Unie svobody, ani opoziční ODS a KSČM nebudou při tajné volbě úplně jednotní.

Sokol: to nejlepší nakonec

Nejlepší nakonec. Těmito slovy v sobotu v pořadu České televize Špona filozof Jan Sokol ohodnotil fakt, že je vážným kandidátem na prezidenta republiky pro třetí volbu. Neměl pocit, že byl osloven kvůli tomu, aby ČSSD zachránil, i když by mu to nevadilo.

Podle Sokola je Klausovým hlavním handicapem "velmi špatná reputace v zahraničí". Připomněl hodnocení britského podnikatelského deníku The Financial Times, který po loňských parlamentních volbách v Česku označil Klausovu éru jako dobu zpackané privatizace, korupce a neudržitelného utrácení. Signatáře Charty 77 Sokola také překvapily "hodně silné" a vstřícné výroky Klause vůči KSČM.

Komunisté podle svého vyjednavače Jaroslava Doubravy zatím nejsou rozhodnuti, zda podpoří Sokola či Klause, případně postaví svého kandidáta. "Jisté to není," uvedl Doubrava, který v dosavadních kolech prezidentské volby pětkrát hlasoval pro Klause. Připustil, že je mu blízký Sokolův názor na lustrace, rozcházejí se ale v postoji k sudetoněmecké otázce. Sokol je proti revizi poválečného uspořádání, je ale pro jednání se sudetoněmeckými organizacemi.

Sokola podpoří lidovci i unionisté

Lídři KDU-ČSL a Unie svobody-DEU přivítali sobotní rozhodnutí vedení ČSSD a jsou podle svého prohlášení připraveni se k Sokolově kandidatuře přidat. Místopředseda lidovců Jan Kasal předpokládá, že až budou předloženy podpisové archy, poslanci a senátoři KDU-ČSL je určitě podepíšou.

Také šéf Unie svobody-DEU Petr Mareš považuje rozhodnutí sociálních demokratů za moudré. "Nevidím žádný zásadní problém, který by mohl v našem poslaneckém i senátorském klubu nastat," řekl. Někteří lidovci a unionisté ale již dříve dali najevo, že pokud nezíská koaliční kandidát dost hlasů, jsou pro úspěch volby ochotni podpořit i favorita ODS Václava Klause.

Reklama

Výběr článků

Načítám