Hlavní obsah

Vědci odhalili tvář sv. Ludmily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přesně 1100 let a 1 den po uškrcení svaté Ludmily vědci představili její pravděpodobnou tvář. K dispozici pro rekonstrukci její podoby měli jen lebku, navíc bez kompletní dochované obličejové části. Přesto míní, že jsou velmi blízko skutečné podoby.

Odhalení tváře Svaté LudmilyVideo: Novinky

 
Článek

„Výsledek více než z 90 procent odpovídá skutečné podobě,“ uvedl ve čtvrtek odpoledne na pražském arcibiskupství při slavnostním odhalení podoby světice Jiří Šindelář. Ten byl členem týmu, který na podobizně pracoval.

„K práci potřebujeme lebku, dostupný kosterní materiál. Nyní se ustupuje se od modelace přímo na lebku, ale přistupuje se k 3D modelaci. V tomto případě jsme naskenovali hlavní ostatek, tedy lebku. Bylo potřeba velmi vysokého rozlišení, aby se dokázalo přes textil, v němž je zahalena, přečíst všechny detaily na kosti na vzácné relikvii,“ popisoval práci Šindelář.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rekonstrukce podoby sv. Ludmily před výročím 110 let od vraždy světice.

Podklady pro 3D model vytvářel další člen týmu Martin Frouz. „Provede se několik stovek snímků lebky, pak z toho software a kolegové zhotoví 3D modely jako podklad pro další vědecké zpracování,“ popisoval Frouz.

Vědci museli vypořádat s chybějící obličejovou částí a za pomoci nejmodernější techniky ji vytvarovali takřka úplně stejně jako před desítkami let profesor Emanuel Vlček, který žádnou takovou techniku k dispozici neměl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rekonstrukce podoby sv. Ludmily před výročím 1100 let od vraždy světice.

Když byl hotov úplný model lebky, mohlo se přistoupit k modelaci obličeje. Tady vědci využili dochované zuby. Tým vedl brazilský vědec Cícero Moraes, který vytváří program pro lékaře, kteří podle něho například plánují operační zákroky. Tento program pomohl podobu vytvořit. „Na lebce je dost informací o tom, jak mohutné svalstvo na obličeji člověk měl, a také jsou tam body, které definují tloušťku hmoty na tváři,“ upřesnil Šindelář.

Jako nejvýraznější rys Ludmilina obličeje se vědcům ukázal předkus horní čelisti. Ten odhalili vědci i při předchozí rekonstrukci syna Ludmily Vratislava. „Tento rys měla i sv. Ludmila, což vyšlo právě ze sestavování čelistí a zubů, podle obroušení plošek se dá poskládat podoba tváře,“ vysvětlil Jiří Šindelář.

Koncerty uctí 1100. výročí smrti svaté Ludmily

Kultura

Výročí umučení sv. Ludmily připomíná Národní pouť. Ludmilu podle legend nechala zavraždit její snacha Drahomíra, a to 15. září 921 na hradišti Tetín na Berounsku. Lebka sv. Ludmily bude vystavena v sobotu 18. září v kostele sv. Ludmily na Tetíně od 14 do 18 hodin.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Odborníci 16. září 2021 v Praze představili pravděpodobnou tvář svaté Ludmily.

V sobotu se bude konat na louce u fotbalového hřiště mše, kde bude hlavním celebrantem vídeňský arcibiskup a kardinál Christoph Schönborn. Návštěvníci se také budou moci seznámit s příběhem české světice v loutkovém vyprávění, připravené je mimické vystoupení Vandy Hybnerové a konat se má také vyhlášení celosvětového srazu Ludmil a Bořivojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám