Hlavní obsah

Koncerty uctí 1100. výročí smrti svaté Ludmily

Právo, rh

Hned několika koncerty si hudební veřejnost v těchto dnech připomíná postavu svaté Ludmily, od jejíž smrti uplynulo 15. září 1100 let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roli svaté Ludmily ztvární Soňa Červená.

Článek

Dvořákovo oratorium Svatá Ludmila zazní v katedrále svatého Víta v Praze ve čtvrtek 16. září pod taktovkou Petra Altrichtera v provedení České filharmonie, Pražského filharmonického sboru a předních českých a slovenských sólistů v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Koncert živě přenáší Česká televize na ČT Art.

Dvořákovo oratorium bylo při této příležitosti provedeno rovněž již v Plzni, Hradci Králové, Mělníku, zkráceně i ve Valdštejnské zahradě v Praze a na dalších místech České republiky.

V neděli 19. září se bude ve Vladislavském sále Pražského hradu konat světová premiéra oratoria Nádech věčnosti skladatele a dirigenta Jana Zástěry. Kromě koncertního zážitku nabídne akce i částečné scénické provedení v režii Jiřího Heřmana, kde roli svaté Ludmily ztvární herečka Soňa Červená, sólové party zazpívají přední čeští operní pěvci. I tuto událost bude přenášet Česká televize na ČT Art a Český rozhlas. Oratorium k poctě svaté Ludmily vystavěl skladatel a šéfdirigent Hudby Hradní stráže a Policie České republiky na významu Ludmilina odkazu pro současnost.

„Oratorium není jen o Ludmile nebo o Václavovi, jako spíše o nás a o pravdivosti a zodpovědnosti v tom, jak se díváme na svět, na ně, na sebe, na Pána Boha a co si z toho všeho bereme pro sebe a pro ostatní,“ říká Jan Zástěra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám