Hlavní obsah

Ve Žďáru postavili dvacetimetrovou stavbu z kartonových krabic. Na druhý den umělecké dílo zase zbořili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční umělecký happening se konal tento víkend u zámku ve Žďáru nad Sázavou. Dobrovolníci stavěli pod vedením francouzského designéra dílo z lepenkových krabic. Zachytila je u toho i kamera Novinek. Dvacet metrů vysokou stavbu inspirovanou prací architekta Santiniho si bylo možné prohlédnout jen jeden den.

Monumentální stavba z kartonuVideo: Novinky

 
Článek

Stovky kartonových krabic, kilometry lepicí pásky a spousta lidské energie a nadšení. To bylo potřeba ke vzniku umělecké stavby, která během této soboty vyrostla díky dobrovolníkům u zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Inspirovala se prací známého architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela, od jehož smrti letos uplyne 300 let. Lepenková stavba měla připomínat kopuli poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na nedaleké Zelené hoře, vrcholný Santiniho výtvor z roku 1722.

Autorem papírového návrhu i specifické metody stavby je francouzský abstraktní umělec a designér Olivier Grossetête. Podobné umělecké akce spojené s budováním pořádá po celém světě, včetně Austrálie či Asie. V Česku pracoval poprvé.

Foto: Zámek Žďár, Dragan Dragin

Stavba vznikla kompletně z kartonu

„Potřeba bylo 1700 kusů kartonů a 30 kilometrů lepicí pásky. Konečný výsledek bude mít váhu blížící se dvěma tunám a na výšku 20 metrů,“ přiblížil nám Grossetête, který se happeningu osobně zúčastnil, řídil práce a přikládal ruku k dílu.

„Celý předchozí týden probíhala série workshopů, přidalo se víc než 400 lidí,“ zmiňuje. Během nich se skládaly jednotlivé části.

„A v sobotu ráno jsme to všechno začali dávat dohromady. Ráno byl trochu liják, tak jsme měli malé zpoždění. Karton je ale vysoce kvalitní, vydrží i liják a teď už je hezky,“ těšil se umělec.

Nejmladší česká kastelánka je doma ve Vranově nad Dyjí

Cestování

Umění místo demonstrace

Zapojit se do stavby mohl prakticky kdokoli, kdo šel ten den kolem parčíku u zámku. Do ruky dostal hnědou izolepu a mohl lepit.

Přidávali se dospělí i děti, někdy přišly celé rodiny. Jiní se jen zpovzdálí zvědavě dívali. Během osmi hodin, kolik nakonec finalizace kupole zabrala, se tu vystřídaly až stovky lidí.

„Jsme tu ve Ždáru na návštěvě u přátel, náhodou jsme šli kolem, tak jsme se připojili,“ směje se jedna z návštěvnic akce. „Přijde mi to jako úžasná zábava. A když vidím lidi, jak se jim rozsvítí oči, když to tu zahlédnou, tak je to super,“ hodnotí další z nich.

„Je to fantastický. Jsme zvědaví, jestli nám to nespadne,“ dumá návštěvník rozhlížející se po slepených trámech nad hlavou. A nespadlo. V podvečer bylo hotovo, stavba se ukotvila a přes noc nasvítila.

Foto: Novinky

Do stavby se mohl zapojit kdokoli

K prohlédnutí je ale jen do nedělního odpoledne, pak se opět za účasti dobrovolníků rozebere.

Krabice poputují k recyklaci a vyrobí se z nich papírové nákupní tašky. Je tak možné, že až si budete v jedné odnášet z obchodu nákup, bude pocházet právě z tohoto netradičního happeningu.

„Je to inspirující, je to tvořivé, udržitelné a společné, máme z toho ohromnou radost,“ řekl na akci Constantin Kinský, jehož rodina zámek, kde se setkání konalo, vlastní. Grossetêteho sem pozval on, přál si tu podobnou akci uspořádat.

A proč se do nich umělec vůbec pouští?

„Jsou dva důvody. Jeden se týká hmoty – architekt pracuje s tvrdou hmotou a já pracuju s křehkou hmotou, což má svoji krásu. Nejdůležitější je ale ta druhá krása – propojit lidi, společně pěstovat umění, dát se dohromady. Velmi často se spojujeme, abychom proti něčemu protestovali, teď se spojujeme, abychom měli radost, že něco společně stavíme,“ vysvětlil Grossetête na závěr.

Foto: Novinky

Klenutí kopule

Zahrada vily Tugendhat je nově přístupná zdarma, propojila se s vedlejší vilou Löw-Beer

Cestování

Reklama

Související témata:
Jan Blažej Santini-Aichel

Výběr článků

Načítám