Hlavní obsah

Ve středočeském Monínci recyklovali sníh z minulého roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monínec

V okolí jsou některé stromy zelené, na sjezdovce už leží desítky centimetrů sněhu. Bílou pokrývku, i přestože teploty nesahají pod nulu, umožňují ve středočeském Monínci dvě technologie. Výroba sněhu při plusových teplotách i jeho recyklace z loňského roku. Hromady sněhu si tady totiž schovali pod speciální plachtu, která ho ukrývala až doteď.

Odkrývání sněhu na MonínciVideo: Novinky

 
Článek

„My jsme se letos pustili do takového pilotního projektu uskladnění sněhu přes léto. Ten sníh jsme si shrnuli na jednu hromadu,“ rozpovídal se ředitel Areálu Monínec Jaroslav Krejčí. Následně byl sníh uschován po celý rok pod speciálním plachtou.

„Je to pomocí speciální textilie, která se používá na zakrývání ledovců,“ řekl Novinkám Michal Ritter ze společnosti Snow Support. Autorem techniky uchování sněhu je Geir Ø. Olsen z Norwegian Snow Consulting.

„Vždycky se musí stanovit určitý objem sněhu, který je potřeba uchovat, a na základě toho se stanoví, kolik se té textilie použije a v jakém rozsahu, aby to dávalo smysl,“ vysvětlil Ritter.

Foto: Areál Monínec

Odkrývání sněhu na Monínci

Cílem projektu je mít jisté otevření sezony, které se v posledních letech kvůli změně klimatu stává stále více nejisté.

„Zakrytou hromadu sněhu je samozřejmě potřeba sledovat. Nejdůležitější jsou z tohoto projektu data, s kterými budeme pracovat dál,“ dodal Ritter. Sníh lze recyklovat po dobu až pěti sezon, v příštím roce by na Monínci rádi uskladnili až 14 tisíc kubíků sněhu.

„Byl to pilotní projekt a my už teď víme, že v budoucnu potřebujeme toho sněhu opravdu skladovat víc. To jsme věděli už na konci března. Bylo hodně teplo, takže nám to uteklo,“ vysvětlil Krejčí.

„Snow Factory“

Kromě technologie uschování sněhu používají na Monínci ještě další speciální metodu, a to na výrobu sněhu při plusových teplotách, která se jmenuje Snow Factory.

„To jsou takové ledové šupiny, které mají jádro minus pět stupňů. Když si na něj sáhnete, tak z něj žádná voda nevyteče,“ vysvětlil Jaroslav Krejčí.

Foto: Novinky

Odkrývání sněhu na Monínci

S výrobou tohoto sněhu začali již v druhé půlce října. Zároveň ale chtějí používat zařízení co nejméně, a to zejména kvůli jeho energetické náročnosti.

Díky uschování sněhu si ušetřili kolem deseti zasněžovacích dnů pomocí Snow Factory. „Uvidíme jaká bude zima, protože zasněžování z běžných děl je samozřejmě levnější než ze Snow Factory,“ dodal Krejčí.

Sezona začíná

Sezona začne na Monínci na rozhraní Středočeského a Jihočeského kraje v pátek 17. listopadu. „Je to takhle vždycky na horní části sjezdovky, což je 500 metrů v šířce 20– 25 metrů. Pokud přijde mráz, jsme schopni za dva dny vysněžit sjezdovku až dolů a spustit lanovku,“ řekl Krejčí.

V prvních dnech bude středisko otevřeno pro večerní lyžování každé úterý, středu, čtvrtek, pátek a sobotu.

S denním lyžováním se počítá od pátku do neděle od 9:00 do 16:00. Lyžování si budou návštěvníci moci užít i na Štědrý den, kdy bude vlek v provozu od 9:00 do 12:00. 

Od 25. prosince bude opět možné jak denní, tak i noční lyžování. Stejně jako loni se areál zaměří na rodiny s dětmi, kterým nabídne nejen lyžařskou školu, ale i dětskou hernu, kde se budou moci po výuce zabavit.

Technický sníh přírodě neškodí, vlekaři ale musí lépe hospodařit s vodou

Věda a školy

Na Šumavě a v Krkonoších napadlo přes 20 cm sněhu

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám