Hlavní obsah

Ve Sněmovně by se měli kvůli kauze Sazka objevit Hušák a Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf poslanecké komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc ve čtvrtek oznámil, že za dva týdny by měli do Sněmovny přijít šéf Sazky Aleš Hušák a ředitel BIS Jiří Lang. Důvodem jejich přítomnosti bude sdělení informací o údajně nezákonném vyšetřování, které BIS vůči Sazce vedla. Toto vyšetřování údajně vzešlo z popudu šéfa ODS Mirka Topolánka a tehdejšího ministra školství Ondřeje Lišky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc (ČSSD)

Článek

"Očekáváme, že tyto informace obdržíme ještě před jednáním komise, aby je komise mohla prozkoumat před tím, než o této věci budou hovořit pan Hušák a pan ředitel BIS Lang," uvedl Tejc.

Komise má prověřit, zda bylo vyšetřování Sazky ze strany BIS zákonné, či ne. "Já jsem pro to, ať klidně v Sazce proběhne audit, ať se vyšetří vše po stránce finanční i trestněprávní, ale k tomu jsou odpovídající orgány státu, ať už finanční úřady či policie," poznamenal.

Topolánek už dříve v této kauze prohlásil, že BIS rozhodně neúkoloval, Tejc tomu však nevěří a předpokládá, že minimálně ústní pokyn od něj vzešel. Důvodem zahájení vyšetřování měla být skutečnost, že podnikání loterijní společnosti nějakým způsobem ohrožuje vnitřní bezpečnost státu. Topolánek k tomu uvedl, že monitoring sázkových kanceláří má BIS v popisu práce.

O prošetření jednání BIS požádala sama Sazka prostřednictvím svého ředitele Aleše Hušáka. Ve čtvrtek také vyšlo tiskové prohlášení společnosti, v němž označila "výroky, v nichž je společnost obviněna z účasti na pádu vlády, z ovlivňování personálního složení státních institucí nebo z nedostatečné kontroly akcionáři a v nichž je zpochybňována její licence" za nehorázné.

Reklama

Výběr článků

Načítám