Hlavní obsah

Stát načrtl „osobní účet“ pojištěnce. Na co půjde odměny využít?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za návštěvu lékaře, naočkování se nebo vyšetření kvůli včasnému záchytu rakoviny by lidé mohli dostat odměnu. Zdravotní pojišťovna jim bude kredity střádat na konto, ze kterého by si mohli doplatit zákrok u zubaře nebo koupit bezlepkové potraviny, splní-li další podmínky. Navrhuje to ministerstvo zdravotnictví, změny by rádo zavedlo od roku 2026.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Průkazka zdravotní pojišťovny

Článek

„Hlavním účelem návrhu je zakotvení motivace pojištěnce, kdy uvedené benefity budou plně využitelné pouze tehdy, pokud pojištěnec bude řádně plnit požadavky péče o vlastní zdraví,“ zdůraznilo ministerstvo zdravotnictví v odůvodnění návrhu.

Ministerstvo chce posílit roli pojišťoven. Ty by podle návrhu nabídly každému, kdo se účastní preventivních prohlídek, screeningů nebo povinného očkování, že mu založí „osobní účet“.

Pro řadu z nich nejde o novinku. Osobní konto, na kterém lidé sbírají kredity za prevenci, nabízí už pět let třeba Oborová zdravotní pojišťovna. Přibližně 750 tisícům pojištěncům nabízí finanční odměnu. Konkrétní benefit jim proplatí, případně zároveň připíše i kredity do klientské aplikace.

Zavinili nehodu? Pojišťovna bude vymáhat od zraněných peníze za péči, navrhuje ministerstvo

Domácí

„Jejím prostřednictvím mohou pojištěnci kredity vyměnit za finanční příspěvek podle svého uvážení. Podle typu zvoleného příspěvku se může jednat až o stokoruny,“ vysvětlil mluvčí OZP František Tlapák.

Revírní bratrská pojišťovna má program P90+, přes který nabízí bonusový příspěvek až 700 korun na aktivity podporující zdraví těm, kteří se účastní prevence a splňují další kritéria. Například nekouří.

Mechanismus by nově upravil zákon. Konto by ale nevzniklo každému. Má jít o formu odměny, jejíž podmínky si pojišťovny nastaví samy.

Princip je ale jasný. Těm, kteří absolvují pravidelné prohlídky u praktika, zubaře nebo gynekologa, podstoupí státem hrazené očkování anebo se zapojí do screeningů, vznikne osobní účet, na který dostanou odměnu. Zatím není jasné, zda půjde o body nebo finanční částku. Do výše odměny stát mluvit nebude a oslovené pojišťovny zatím o možných částkách spekulovat nechtějí.

Odměnu by lidé mohli dostat i za účast v programech, které si pojišťovny vytvářejí na míru, aby lidi přiměly k větší péči o zdraví a sledování svého stavu.

„Může se jednat o jednoduché sledování např. váhy u osob s chronickou obezitou či jinými chorobami. Zároveň mohou být ale vytvářeny sofistikovanější programy založené na sledování pacienta ‚chytrými technologiemi‘, např. nejrůznějšími aplikacemi,“ načrtl resort v důvodové zprávě.

Každý bude mít nadále nárok na základní příspěvek u vybraných preventivních programů. Kupříkladu na nepovinné očkování proti klíšťové encefalitidě.

Využití „nasbíraných bodů“

Každá pojišťovna si bude moci systém bonusů přizpůsobit. Zákon rozšíří výčet možností, na které lze přispět.

Body z osobního účtu by mohli lidé uplatnit na zdravotní služby, které nejsou zatím z pojištění hrazené, ale jejich přínos je zjevný. Typově vyšetření, očkování, screeningy i pohybové a sportovní aktivity, jako jsou lyžařské kurzy nebo ozdravné pobyty. Na ty už pojišťovny přispívají.

Přibyla by i možnost zaplatit z „odměn“ výrobky a služby, které jsou nepostradatelné pro lidi s postižením nebo poruchou příjmu potraviny, ale zatím je pojišťovny plně nehradí. Pomoci to má celiakům s výdaji za potraviny a postiženým, kteří potřebují například vanové sedačky a dalších pomůcky.

Systém také otevře dveře připlácení si za kvalitnější materiál.

Pokud by chtěl pacient lepší oční čočku nebo třeba kvalitnější plombu u zubaře, může si z konta doplatit jen rozdíl v ceně, kterou hradí pojišťovna a kolik si za dražší materiál účtuje lékař. Uplatnit by se daly „odměny“ i na proplacení legálních plateb u lékaře nebo v nemocnici, třeba za jednolůžkový pokoj, stojí v předloze zákona.

Kritika expertů

Systém bonusů experti na zdravotnictví kritizují. Přispívá podle nich k rozevírání socioekonomických nůžek ve společnosti, protože bude víc motivovat ty, kteří se už do prevence zapojují.

„Výhody zaváděných bonusů si logicky budou moci vychutnat pouze lidé, kteří mají možnost se na preventivní prohlídku dostavit,“ upozornila lékařka Eliška Selinger z Iniciativy pro efektivní zdravotnictví. Bonusy na sport a prevenci ocení víc lidé, kteří o takové aktivity už zájem mají. Často jsou z větších měst a vyššího vzdělání.

„Naopak lidé, kteří tyto možnosti nemají, z bonusů nic nezískají. Bonusy v podobě peněz na prevenci také nebudou motivovat ty, kteří v prevenci nevidí význam. Je tak velmi možné, že celá investice do bonusů povede pouze k tomu, že lidé, kteří již prevenci dodržují, protože mohou, tuto možnost budou mít o něco levnější,“ doplnila.

Změny nastanou nejdřív v roce 2026. Schvalování zákona čeká velká debata a řada úprav.

Konec běhání se žádankou? Léčbu by mohl vybrat i fyzioterapeut

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám