Hlavní obsah

Ministři slíbili lepší péči o starší a nemocné. Nový druh služby bude k dispozici od ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lepší zdravotní péče čeká klienty domovů se zvláštním režimem, týdenních stacionářů nebo třeba denních center. Slibují si to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) od zavedení nové sociálně-zdravotní péče. Vznikne od ledna a pomůže nemocným, kteří se neobejdou bez pomoci druhých.

Foto: KEYSTONE-SDA-ATS AG / CHRISTIAN BEUTLER, ČTK

Domov pro seniory

Článek

„Má to potenciál přinést do praxe daleko vyšší kvalitu pro každého z nás, kterých se to může v budoucnu týkat,“ řekl Jurečka po vypořádání připomínek.

Návrh zákona je po letech proseb připraven a na vládu by měl jít v květnu.

Ošetřovatelskou péči mohou aktuálně v sociálních zařízeních poskytovat všeobecné sestry jen omezeně. „Pro řadu klientů, kteří jsou dlouhodobě chronicky nemocní, mají významné zdravotní a sociální problémy a jsou vysoce závislí na péči, tento rozsah nestačí,“ vysvětlila ředitelka odboru zdravotní péče ministerstva zdravotnictví Venuše Škampová.

Příspěvky na péči se zvednou, některé o 40 procent

Domácí

Vznikne proto nový druh kombinované sociálně-zdravotní služby, kterou si budou moci domovy, ale i zdravotnická zařízení nasmlouvat. Fakticky se rozšíří výčet zdravotní péče, kterou je možné klientům poskytnout, aniž by někam museli jet.

„Nepočítá se jen se službami, které by poskytovala všeobecná sestra, ale i s těmi, které by indikoval lékař. V týmu by mohl být i jiný nelékařský zdravotní pracovník, jako je fyzioterapeut, nutriční terapeut, klinický psycholog a další,“ doplnila Škapová.

Domovy si novou službu budou moci začít nasmlouvávat u zdravotní pojišťovny od ledna, kdy vstoupí změny zákonů v účinnost. Jurečka očekává, že by vše mohlo být schváleno už ke konci září.

Ministři věří, že o to bude ze strany poskytovatelů péče zájem. I z ekonomických důvodů. Válek ale neočekává, že by fakultní nemocnice začaly s přeměnou svých lůžek na sociálně-zdravotní, pokud jich bude v domovech seniorů a dalších zařízeních dostatek, což resort práce slibuje. Kapacity se budou v nejbližších letech navyšovat. Stejně jako podpora terénní a domácí péče.

Lidé, kterým bude poskytnuta sociálně-zdravotní péče, by si museli ze svého platit ubytování a stravu. Zdravotní i sociální péči by hradil stát ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami. Některé povinnosti začnou pro poskytovatele služeb platit až později, nikoliv od ledna 2025.

Válek: Stárnutí bude rychlejší

Oba resorty slibují zvýšenou kvalitu péče o lidi ve stáří a nemocné. „Populace v České republice stárne. Víme, že dvacet let staré predikce Světové zdravotnické organizace byly nepřesné a stárnutí populace v Evropě bude daleko rychlejší. Musíme proto připravit podmínky. Chceme zvyšovat průměrný věk ve zdraví,“ řekl ministr Válek.

Šéf resortu zdravotnictví slíbil, že půjde do této oblasti více peněz, stejně jako šlo na hospicovou péči.

Oblast ale nedopadá jen na seniory. V pilotním provozu funguje v Česku pět center komplexní péče pro těžce nemocné děti.

Připravovaný zákon řeší také pobyt v LDN. Po třech měsících revizní lékař pojišťovny přezkoumá, zda je stav pacienta takový, aby v zařízení dál zůstával a tato péče mu byla z pojištění dál hrazena.

Omezíme péči nebo skončíme, hrozí se poskytovatelé sociálních služeb

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám