Hlavní obsah

Válkova slova o přísné prověrce šéfa IKEM vzbuzují otazníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michal Stiborek má jednu z nejpřísnějších prověrek Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), uvedl ve středu při příchodu na jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Jeho slova ale vzbuzují otazníky.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

„Ne všechny zveřejněné informace Seznam Zpráv jsou přesné. Pan ředitel má bezpečnostní prověrku, kterou dělá bezpečnostní centrála, a prověrky jsou extrémně složité, ne každý ředitel je získal, musel jsem je proto odvolat. Prověrky mimo jiné hodnotí původ majetku, způsob, jak k majetku přišel, také to, zda člověk, který ředitele dělá, je z hlediska bezpečnosti státu v pořádku,“ hájil ve středu při příchodu na vládu Stiborka Válek.

Později ale ještě dodal, že ředitel IKEM „má jednu z nejpřísnějších prověrek Národního bezpečnostního úřadu“. „A takových ředitelů je opravdu málo,“ upozornil.

Jeho tvrzení ale není úplně jasné. Ředitelé velkých nemocnic musí mít podle zákona bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné, tedy druhý nejnižší stupeň ze čtyř. Zda tedy považovat stupeň důvěrné za jeden z nejpřísnějších, jak tvrdí ministr Válek, je spíše úhel pohledu.

Lékařských pohotovostí by mohlo být méně, navrhuje Válek

Domácí

Žadatel o prověrku na stupeň důvěrné musí NBÚ, který osvědčení uděluje, doložit soupis majetků, informace o pojistkách, bankovních účtech či příjmy za posledních pět let, a to včetně příjmů z podnikání, příjmů z dividend, čerpaných dávek apod. Má tedy plnit jakýsi protikorupční charakter.

Novinky se obrátily na ministerstvo zdravotnictví s dotazem, jakým konkrétním stupněm prověrky Stiborek disponuje. Podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba ředitel IKEM obdržel tzv. „doklad o bezpečnostní způsobilosti fyzické osoby“ k výkonu tzv. citlivé činnosti. Stiborek tedy nemá žádný stupeň klasické bezpečnostní prověrky NBÚ (vyhrazené, důvěrné, tajné, přísně tajné).

Žadatel o doklad o bezpečnostní způsobilosti musí splnit několik kritérií - svéprávnost, věk nad 18 let, trestní bezúhonnost, prohlásit, že je způsobilý k právním úkonům a je osobou spolehlivou. To znamená, že nečinní kroky proti zájmům ČR, nebo že jeho majetkové poměry jsou přiměřené řádně přiznaným příjmům. Jde ale opravdu o jednu z nepřísnějších prověrek, jak o tom hovořil ministr Válek?

„Jsou dva druhy prověrek“

Není totiž jasné, jakému stupni taková prověrka odpovídá. „Jsou dva druhy prověrek - jedna je k seznamování se s utajovanými skutečnostmi. Toto je ale ta druhá k bezpečnostní způsobilosti fyzické osoby. Ta nemá mezistupně,“ vysvětlil Jakob. „Je to velmi přísné, je to jedna z nejvyšších prověrek, kterou NBÚ dělá,“ dodal mluvčí.

S významem, který resort přikládá Stiborkově prověrce, ovšem příliš nesouhlasí lidé z bezpečnostních prostředí, na které se Novinky obrátily s žádostí o komentář. „Je to mimo jakýkoliv režim prověrek. Mělo by to být méně než nejnižší stupeň, který můžete získat,“ přiblížil redakci jeden ze zdrojů. To by znamenalo, že jde o základní prověrku, nikoliv „jednu z nejpřísnějších“, jak tvrdí Válek.

Novinky požádaly o vysvětlení rozdílů a připodobnění „dokladu“ k jednomu ze čtyř stupňů i NBÚ. Zatím však bez odpovědi.

Podle Seznam Zpráv si Stiborek vydělal v posledních letech desítky milionů korun díky půjčování peněz na horentní úrok a s vysokými smluvními pokutami. Není také podle nich zřejmé, kde vzal 57 milionů korun na začátek tohoto podnikání.

Dění okolo IKEM a jeho šéfa by navíc mohla vzhledem k rozdílným postojům způsobit pnutí ve vládní koalici. Zatímco Válek ředitele hájí a nepovažuje zjištění Seznam Zpráv za natolik závažná, aby se o věci se Stiborkem napřímo bavil, premiér Petr Fiala (ODS) požaduje „co nejrychlejší vyjasnění situace a vyvrácení veškerých pochybností, aby se celý IKEM mohl naplno věnovat špičkové vědě a záchraně lidských životů“.

Ministerstvo podle Válka informace z médií prověřuje.

Alternativy cigaret u dětí? Výrazně je zdražíme a omezíme reklamy, slibuje ministerstvo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám