Hlavní obsah

Válek: V Česku prudce stoupla spotřeba antibiotik. I to způsobilo jejich nedostatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřeba antibiotik podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) meziročně narostla o 300 000 balení, což odpovídá nárůstu o 47 procent. Právě zvýšená spotřeba je podle ministra jedním z faktorů, který ovlivnil dostupnost některých léčiv.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr Vlastimil Válek

Článek

Podle Válka je příčin nedostatku léků několik. Zmínil nedostatečnou výrobu léků i komponent v Číně, nepřesné plány výrobců ovlivněné epidemií covidu, válku na Ukrajině, kde se produkuje řada generik, ale i silnou epidemii chřipky.

„I kdyby výrobci ty léky měli, tak jim chyběly obaly, a ještě se zvýšila poptávka,“ shrnul ministr prapůvod problémů. Zároveň se za nedostatek některých léků omluvil.

Loni byl v době epidemie akutních respiračních chorob a RS virů akutní nedostatek antipyretik pro nejmenší děti. Letos jsou problémy s dostupností některých antibiotik i dalších přípravků.

Sto tisíc balení antibiotik, opět slíbil Válek

Domácí

Nedostatek antibiotik ve formě tablet již byl podle náměstka Jakuba Dvořáčka zažehnán, stále chybějí některá antibiotika ve formě suspenze. Situace by se měla podle něj stabilizovat do konce února.

S Ukrajinou to nesouvisí

Válek odmítl spekulace, že by nedostatek některých léčiv jakkoliv souvisel s dodávkami medikamentů na Ukrajinu. Do země bránící se od loňského února ruské agresi se posílal zcela jiný segment léčiv, tedy léky pro válečnou medicínu, než jsou ta, kterých se zejména koncem loňského roku v lékárnách nedostávalo.

S nedostupností léčiv se potýká celá řada evropských států. Výpadky jsou podle ministerstva způsobeny mj. kombinací výrazně vyšší nemocnosti občanů, než tomu bylo v posledních letech, výrobních důvodů i nedostatečného plánování výrobců.

Zvýšená hodnota CRP nemusí znamenat, že potřebujete antibiotika

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám