Hlavní obsah

Vakcínu proti rizikovému viru už mají zdarma i patnáctiletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do ordinací dětských lékařů přicházejí od ledna noví zájemci o vakcínu proti lidskému papilomaviru. Očkování je zatím jediný nástroj, který umí předejít rakovině děložního čípku nebo genitálním bradavicím.

Foto: Profimedia.cz

Vakcína Gardasil proti lidským papilomavirům

Článek

Dosud jej pojišťovny hradily jen dětem mezi 13. a 14. rokem. Od ledna se věková skupina rozšířila. Bezplatně mohou rodiče nechat naočkovat i potomky od jedenácti do patnácti let.

„Většina očkování bude probíhat jako součást prohlídky ve třinácti letech. Po Novém roce jsme ale mohli aktivně informovat i rodiče, kteří to z nějakého důvodu nestihli do čtrnáctých narozenin svých dětí, což je také velmi cenné,“ přiblížila dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Problémem bylo dříve i to, když někdo na prohlídku přišel před dovršením 13 let a měl o očkování zájem. Lékař ho při jedné návštěvě naočkovat nemohl, musel ho pozvat znovu, až věkové kritérium splní.

HPV viry způsobují rakovinu čípku i penisu. Ta vede až k amputaci, říká kožní lékař Hrňa

Neklepat

Zájem o očkování se začal v posledních letech zvyšovat i mezi chlapci, kterým pojišťovna očkování také hradí. Klíčové je podání látky ještě před zahájením sexuálního života.

Lidský papilomavirus má kolem dvou set typů a některé vedou ke vzniku rakoviny. Zejména děložního hrdla, kterou ročně lékaři potvrdí zhruba 770 ženám, ale také krku, konečníku nebo penisu.

Efekt má vakcína v případě, že se člověk s virem dříve nesetkal. Právě proto se očkuje už v pubertě. Většina sexuálně aktivních lidí na některý typ viru časem narazí.

Nejvyšší proočkovanost je v Ústeckém kraji, nejhůř je na tom Zlínský kraj. Starším 18 let mohou přispět pojišťovny. Všeobecná zdravotní pojišťovna nabízí 1500 korun.

Rakovina děložního čípku by se mohla stát minulostí, očkování pomáhá

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám