Hlavní obsah

Vakcína AstraZeneca je v Česku týden, dostalo ji 175 lidí. Očkování nevázne, hájí se resort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování proti onemocnění covid-19 v Česku vázne kvůli enormnímu nedostatku vakcíny. Dalo by se tedy očekávat, že bude snaha každou dodávku co nejrychleji vyočkovat, to se však neděje. Přestože je u nás již týden několik tisíc dávek vakcíny od společnosti AstraZeneca, naočkováno s ní bylo pouhých 175 lidí.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína AstraZeneca

Článek

Prvních 19 200 dávek oxfordské vakcíny do tuzemska dorazilo minulou sobotu. Ještě ve středu ale tato vakcína nekolovala v těle žádnému Čechovi. Dalších 21 600 připutovalo do republiky ve čtvrtek. Tehdy na oficiálních stránkách ministerstva zdravotnictví svítilo ve statistikách vyočkovaných dávek u AstraZeneky číslo 175.

Dodávka vakcín od Moderny bude mít zpoždění. A dávek bude méně

Domácí

Novinky se proto obrátily na ministerstvo zdravotnictví s dotazem, proč jde očkování touto vakcínou tak pomalu a na čem očkování vázne.

Vše funguje, tvrdí resort

Mluvčí resortu Barbora Peterová odmítla, že by nastaly prostoje. „Distribuce funguje, očkování nevázne. Jestli mají očkovací místa třeba zásoby jiných vakcín, kterými očkují, resp. doočkovávají a přeočkovávají, to je otázka na ně, ne na nás,” uvedla Peterová.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu během své návštěvy Srbska novinářům řekl, že problém je v distribuci, kdy podle jeho slov Všeobecná zdravotní pojišťovna nestihla vybrat distributora očkovací látky, a tak resort musel dočasně najmout jiného. Zkritizoval také fungování očkovacích center.

„Je boj o vakcíny, takže očkovací místa by měla očkovat okamžitě a měla by si zajistit očkování. Není to vláda, jak se snaží média říkat, že vláda má problém, ale jsou to očkovací místa. Bylo by dobré, kdyby se to rozlišovalo,” prohlásil premiér s tím, že například centrum v Kolíně či na Vysočině neočkují o víkendu.

Právě mezi nemocnici v Kolíně, kde ve čtvrtek vakcínu od AstraZeneky dostali první Češi, jihlavskou nemocnici a Fakultní nemocnici v Hradci Králové stát první dodávku rozdělil. Část dávek ještě nemocnice rozvezly na další očkovací místa ve svých krajích. Tyto dávky byly určené spíše pro zdravotníky, kteří patří společně se seniory k prioritním skupinám obyvatel. Pravděpodobnost, že by tuto vakcínu nyní dostali senioři nad 80 let, není velká.

Někteří senioři vakcínu odmítají

Účinnost AstraZeneky je výrazně nižší oproti dalším dvěma schváleným a v Česku využívaným vakcínám od společností Pfizer/BioNTech. Zatímco poslední jmenované dosahují účinnosti přes 90 procent, u oxfordské vakcíny se mluví o zhruba 70 procentech.

Přestože Evropská léková agentura (EMA) schválila tuto vakcínu pro všechny věkové skupiny, některé státy jí odmítají očkovat občany nad 55 či 65 let, protože chybí dostatečné množství dat o účinnosti vakcíny u starší populace. Česko se cestou žádného omezení nevydalo.

Někteří Středočeši odmítají očkování vakcínou AstraZeneca

Domácí

Nicméně nedůvěra ve vakcínu způsobila to, že někteří senioři ve Středočeském kraji odmítají očkování zmíněnou látkou. Podle středočeského očkovacího koordinátora Martina Poláka se třeba stane, že senior dostane termín očkování, ale pak někdo z rodiny zavolá do očkovacího centra a zeptá se, jakou látku dostane. „Když se řekne AstraZeneca, tak řeknou, že ji nechtějí,” dodal Polák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám