Hlavní obsah

Plně naočkovaní jsou v Česku zatím hlavně zdravotníci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce proočkovanou skupinou v ČR jsou zdravotníci. Alespoň jednu dávku očkovací látky jich dostalo přes 118 000. Postupně se rozbíhá vakcinace seniorů nad 80 let věku, kteří jsou nejohroženější skupinou z hlediska rizika těžkého průběhu nemoci. Celkem bylo doposud aplikováno téměř 400 000 vakcín.

Článek

Vedle zdravotníků a seniorů, kterých dostalo očkovací látku přes 93 000, jsou mezi očkovanými rovněž další zdravotničtí pracovníci (téměř 84 000) nebo pracovníci a klienti zařízení sociálních služeb (přes 65 000).

Téměř 10 000 vakcín dostali pracovníci kritické infrastruktury. Zbylých téměř 30 000 vakcín dostali lidé uvedení v kolonce ostatní.

Počet lidí, kteří dostali obě dávky vakcíny, je ale podle dat Ústavu pro zdravotnické informace a statistiky (ÚZIS) výrazně nižší.

Kompletní očkování dostalo necelých 53 000 zdravotníků, přes 30 000 pracovníků ve zdravotnictví a 11 000 osob z kategorie ostatní. Očkování se dočkalo rovněž téměř 16 000 klientů a pracovníků zařízení sociálních služeb a přes 4000 osob spadajících do kritické infrastruktury.

Navzdory tomu, že jde o prioritní skupinu, dostalo mezi seniory nad 80 let druhou dávku jen něco přes 13 000 lidí.

Očkování v ČR probíhá od loňského 27. prosince. Většina z celkového počtu vykázaných očkovacích dávek vychází na vakcínu od společností Pfizer/BioNTech. Dalšími schválenými očkovacími látkami jsou vakcíny společností Moderna a AstraZeneca.

Druhá jmenovaná má být díky svému jednoduššímu skladování vhodná i k očkování praktickými lékaři v ordinacích nebo u pacientů doma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám