Hlavní obsah

Chybíš nám, řekl Zeman Klausovi na oslavě narozenin a věnoval mu pero

Praha
Aktualizováno

S jednodenním předstihem slaví v pátek bývalý prezident Václav Klaus své 80. narozeniny. Oslava se koná v Jižních zahradách Pražského hradu od 15:00 a je pouze pro zvané. Mezi prvními gratulanty dorazila i současná hlava státu Miloš Zeman. Kromě přání ho prezident vyzval, aby se vrátil do politiky, a věnoval mu pozlacené pero.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

„Chybíš nám. Myslíš si, že jsi dost v politice, když píšeš různé komentáře. Je to málo a měl by ses do aktivní politiky vrátit. A myslím, že řada lidí, včetně mých voličů, by tě v tom podpořila,“ uvedl Zeman.

Klausovi řekl, že dlouho nebyl v Chile, a proto mu věnuje pozlacené pero. Zemanův dárek má připomínat incident z roku 2011 během Klausovy návštěvy Chile. V průběhu tiskové konference někdejší prezident postupně přemístil pero ze stolu do své kapsy.

Dalším darem byla kniha s věnováním. Klausovi také řekl, že když se nedávno Srbsku omluvil za alianční bombardování Jugoslávie, myslel i na něj. Označil to za další dárek k narozeninám.

Zeman vyzval Klause, aby se nechal očkovat, což Klaus zásadně odmítá.

Dorazili i politici

Prostory na oslavu si Institut Václava Klause pronajal od Správy Pražského hradu, potvrdil Právu mluvčí Petr Macinka. Hostů by mělo být několik stovek. O hudební produkci by se měl postarat Ivan Mládek, exprezidentův spolužák z Vysoké školy ekonomické, Emil Viklický se svou kapelou a Ondřej Hejma s kapelou Žlutý pes.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas s manželkou Janou

Klaus v rozhovoru pro Právo řekl, že moc politiků na svou oslavu nezval, nicméně na oslavu dorazili mnozí jeho kolegové z ODS a bývalých vlád. Nechyběl ani expremiér Petr Nečas s manželkou, Vlastimil Tlustý, Miroslav Macek, exministr zahraničí Jan Kohout, europoslanec Jan Zahradil, ombudsman Stanislav Křeček či kardinál Dominik Duka. Popřát přišla i bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nebo moderátor Luboš Xaver Veselý.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kardinál Dominik Duka na oslavu

Kulturní sféru zastupoval například režisér Juraj Jakubisko s manželkou Deanou Horváthovou, Milan Lasica či režisér Jiří Strach.

Václav Klaus, 2. prezident České republiky

Domácí

Nechyběla ani Klausova rodina včetně jeho vnoučat.

Nejčastějšími dárky byly lahve s alkoholem, květiny či dárkové koše, někteří ale přinesli třeba i obrazy. Klaus novinářům řekl, že dostal cestovní kufřík.

Anketa

Chtěli byste, aby se Václav Klaus vrátil do politiky?
Ano
13,7 %
Ne
86,3 %
Celkem hlasovalo 13038 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám