Hlavní obsah

V Úsvitu končí další poslanec, odchází Marek Černoch

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Poslanec Marek Černoch se rozhodl vystoupit z hnutí Úsvit - Národní koalice. Oznámil to ve středu na tiskové konferenci ve Sněmovně. Nesouhlasí prý se směřováním hnutí a také předsedou uskupení Miroslavem Lidinským. Z podobných důvodů už Úsvit dříve opustili i jiní poslanci. Černochovi rovněž vadí, že Úsvit nebude samostatně kandidovat ve volbách. Zároveň řekl, že i nadále zůstane předsedou poslaneckého klubu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Místopředseda Úsvitu-Národní koalice Marek Černoch ve volebním štábu

Článek

„K dnešnímu dni ukončuji své členství ve straně Úsvit,“ oznámil Černoch. Jako hlavní důvod uvedl nesouhlas s vedením hnutí, v jehož čele stojí válečný veterán z Afghánistánu Miroslav Lidinský.

Černochovi vadí, že předsednictvo odmítlo svolat sněm a snaží se spojit s extremistickými stranami - například Národní demokracií Adama B. Bartoše. Kritizoval také, že Úsvit nepůjde sám do voleb.

„Rozhodnutí vedení strany o tom, že Úsvit nebude kandidovat samostatně — to jsem považoval za naprosto absurdní,“ zdůraznil Černoch. Vedení rozhodlo, že členové hnutí mají jít do voleb na kandidátkách jiných stran.

Za Lidinského odešlo už pět poslanců

Zda a za koho bude Černoch kandidovat, zatím neřekl. Nabídky prý dostal, ale od koho, prozradit nechtěl. „O své kandidatuře budu ještě přemýšlet,“ prohlásil.

Podotkl, že pod vedením Lidinského hnutí opustila více než polovina členů a odešlo včetně jeho samotného už pět poslanců.

V úterý oznámila svůj odchod poslankyně Jana Hnyková. Před dvěma týdny už oficiálně oznámil odchod z Úsvitu i Martin Lank, který se rozhodl kandidovat za Realisty Petra Robejška. I Lankovi vadilo, že se hnutí spojuje s radikálními stranami.

Reklama

Výběr článků

Načítám