Hlavní obsah

V Silůvkách na Brněnsku šlehali děvčata sedmimetrovou pomlázkou

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordně nejdelší pomlázkou byla na velikonoční pondělí vyšlehána děvčata v Silůvkách na Brněnsku. Skupina šesti kamarádů vyráběla bez jednoho centimetru sedm metrů dlouhou pomlázku deset hodin.

Foto: Jan Trojan, Právo

Pomlázka váží zhruba šedesát kilogramů.

Článek

Šlehání bylo spíše symbolické, dívky musely cudně nastavit své pozadí a čekat na manipulaci s šedesátikilogramovým monstrem. Nakonec byly beztak vyšlehány klasickou pomlázkou.

„Materiál na tak dlouhou pomlázku jsme hledali dlouho, najezdili jsme asi 200 kilometrů. Doslechli jsme se, že ideální vrby rostou kdesi na Karlovarsku, ale tak daleko jsme nejeli. Přesto jsme museli do dvou vzdálenějších lokalit. Protože každý prut měří kolem šesti a půl metru,“ řekl Právu jeden z tvůrců pomlázky Jiří Sedláček.

Vzhledem k opožděnému jaru měli obavy, že pruty nebudou dostatečně pružné, budou se lámat, naštěstí tomu tak nebylo. Jejich rekord potvrdil již v neděli Miroslav Marek z agentury Dobrý den, pomlázka ze Silůvek bude zapsaná v České knize rekordů.  „Naše pomlázka je nejdelší, ovšem každý prut je z jednoho kusu. Někde mají také dlouhé pomlázky, ale jsou nastavené, třeba z keře vinné révy,“ dodal Sedláček.

Foto: Jan Trojan, Právo

Šedesátikilogramová pomlázka dá zabrat i silným chlapům.

Pletení rekordní pomlázky zabralo všem šesti tvůrcům asi hodinu, dalších pět hodin si vyžádalo pletení košíku a omotávky kolem širšího spodního konce, zbytek připadl na čištění prutů. V Silůvkách pletou pomlázky nadměrné velikosti šestým rokem, dosud vytvářeli zhruba pětimetrové. Tentokrát se museli uchýlit před zimou do sokolovny, jindy pletou venku. Když přivazovala první vymrskaná slečna Hana mašle na vrchol pomlázky, musela na balkon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám