Hlavní obsah

V sedlecké kostnici rozebírají pyramidy z kostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kutná Hora-Sedlec

Ve světoznámé kostnici v Kutné Hoře-Sedlci pracují naplno restaurátoři. Kvůli opravě statiky kostela tu postupně rozebírají vysoké pyramidy z kostí. Jedna z nich už je zpět na svém místě, do rozebírání druhé se odborníci pustili před měsícem. Jak se pracuje s desítkami tisíc kostí, se tam vydala natočit kamera Novinek.

V sedlecké kostnici rozebírají pyramidy z kostíVideo: Novinky

 
Článek

„Momentálně demontujeme druhou pyramidu, jihozápadní. V současnosti jsme v úrovni prvního kosterního patra,“ přibližuje práce hlavní restaurátor Tomáš Král, který tu vede tým zhruba pěti lidí.

Do rozebírání netypické stavby se pustili před měsícem. Začali od stropu, od nejvyššího patra a postupují směrem k nejnižšímu, ale zároveň nejobjemnějšímu.

„Zajímavé je, že pyramidy jsou sofistikovaně vyskládané pouze zvenku, takže ten vnější plášť je velmi krásný, a uvnitř se nachází historická suť a úlomky kostí,“ popisuje Novinkám ředitelka organizační složky Římskokatolické farnosti Kutná Hora-Sedlec Radka Krejčí.

Foto: Novinky

Restaurátoři rozebírají v pořadí druhou pyramidu z kostí

Před několika týdny našli odborníci v hromadě ostatků nečekaně ještě něco navíc – noviny z roku 1972.

„Nebyly do pyramidy zastrčené zvenku, pozičně to muselo být tak, že ji někdo z části rozebral a noviny tam dal. To je pro nás záhada, protože nemáme absolutně žádnou zprávu o tom, že by v roce 1972 kdokoli jakkoli do pyramidy zasahoval,“ zmiňuje Krejčí jedno z překvapení, na které tu narazili.

Foto: Římskokatolická farnost Kutná Hora - Sedlec

Část z novin z roku 1972 nalezených v pyramidě

Kolínské návrší s chrámem svatého Bartoloměje je architektonickým skvostem

Tipy na výlety

Práce v maskách

Po dobu prací je kostnice běžně přístupná veřejnosti. Lidé si tak můžou osobně prohlédnout, jak restaurátoři hromadně nakládají kosti, pocházející od obětí hladomoru, moru i husitských válek, do připravených kartonových krabic.

„Bedny se odvážejí do externího depozitáře, tam se následně kosti čistí. Nejdříve tlakem vody a poté se namáčejí ve vápenném mléce, což je i princip, se kterým se pracovalo v minulosti, a my ho ctíme a respektujeme. Vápno kosti jednak vybělí, vydezinfikuje a zároveň i zpevní,“ objasňuje organizační ředitelka farnosti.

Po vnitřní výplni pyramidy z kostí a suti restaurátoři běžně chodí, aby se dostali tam, kam potřebují. Všichni zde pracují kvůli zvýšené prašnosti v ochranných oblecích i maskách.

Foto: Novinky

Desítky tisíc starých kostí

Hmotnost celé pyramidy odhaduje restaurátor Král na 15 tun a množství kostí – těch dlouhých a lebek – počítá na vyšší desítky tisíc. V předešlé rozebírané pyramidě jich napočítali na 60 tisíc.

„Stav kostí je ucházející. Je zde patrná menší vzlínající vlhkost než u první, severozápadní pyramidy. Tam byly zadní partie u obvodového zdiva velmi napadeny hnilobou,“ vzpomíná.

I tak je podle Krejčí ale možné, že jich na opětovné sestavení stavby nebudou mít dostatečný počet.

„Když nám kosti nezbydou, nejpravděpodobněji uděláme to, že bychom ty nepohledové části pyramidy vzadu neskládali. Z důvodu piety tu nechceme strkat nic, co sem nepatří, nebudeme sem brát nové kosti ani dávat atrapy,“ plánuje.

Foto: Římskokatolická farnost Kutná Hora - Sedlec

Čištění kostí ze sedlecké kostnice

V kutnohorské kostnici se dokončuje první pyramida

Tipy na výlety

Statická porucha kostela

S rozebíráním první kosterní stavby začali odborníci už v roce 2018. Kromě renovace kostí řešili také obnovu podlahy, zdí a štuků a především statické otázky. Pilíře u pyramid totiž nesou dvě z věží kostela s největším zatížením a čím dál více se nakláněly. Aby se pracovníci k pilířům vůbec dostali, bylo zapotřebí pyramidy demontovat.

I ony již vyžadovaly výraznější obnovu, postupně se bortily a sesedaly. Dlouhodobě nepomohly ani zásahy v době komunismu, kdy se část konstrukcí zalila necitlivě do betonu.

„Abychom zabránili sesedání kostí a naklánění, tak jsme do severozápadní pyramidy dali dovnitř dřevěnou nosnou konstrukci. Ta by měla zabezpečit, aby pyramida v tomto stavu a tvaru zůstala po další staletí,“ ukazuje Krejčí na nově seskládanou první pyramidu, jež teď oproti ostatním září čistotou a stojí rovně.

Stále však ještě není kompletně hotová, chybí jí poslední patro pod zlatou korunou, která každou z pyramid završuje.

„To čtvrté patro je velmi komplikované. My si s ním upřímně moc nevíme rady, jak ho sestavit. Takže abychom ho byli schopní vrátit v co nejvěrnější podobě, tak jsme museli právě rozebrat tu protější pyramidu, abychom získali odpovědi na tyto složité otázky,“ vysvětluje Krejčí. Žádná historická dokumentace ke kosterním objektům totiž neexistuje.

Foto: Novinky

Vrchní patro první pyramidy ještě není zpět na svém místě

Do Kutné Hory se vrátily několikatunové svatobarborské zvony, opravovaly se po pěti stech letech

Domácí

Zákaz focení!

Příjmy ze vstupného a prodej suvenýrů jsou jedinými zdroji, které obnovu kostela s kostnicí pomáhají financovat, farnost nežádala o granty ani dotace. Zatím proinvestovali částku 92 milionů korun, z toho jen práce v severozápadní části kaple vyšly na 21 milionů.

Zpět do předcovidových čísel se návštěvnost sedlecké kostnice ještě nedostala, správci však doufají, že se tak ani nestane.

„V roce 2019 prošlo touto malou kapličkou 500 tisíc lidí! Byly okamžiky, kdy tu bylo čtyři sta lidí naráz, nedalo se tu hnout a celkově to vůbec nesouznělo s pietou tohoto místa,“ myslí si Krejčí.

Kutná Hora je čtvrtstoletí v UNESCO

Cestování

Podle ní by se zde návštěvníci měli především v klidu zastavit a zamyslet se nad svou smrtelností, a ne se pouze bavit netypickou výzdobou. Odhaduje, že letos se návštěvnost vyšplhá k 300 tisícům, a to je podle ní „tak akorát“.

V roce 2019 tu dokonce zakázali návštěvníkům fotografování i natáčení. „Lidé tu byli hodně bez respektu, byli schopní se lebek dotýkat, jeden je tu dokonce olizoval, jen aby pořídil dobrou fotku. Proto jsme přikročili k tomuto kroku,“ uzavírá organizační ředitelka sedlecké farnosti.

Foto: Novinky

Kosterní výzdoba kaple, v pozadí jedna z pyramid

Anketa

Navštívili jste už kostnici v Kutné Hoře-Sedlci?
Ano, již několikrát
31 %
Ano, jednou jsem tam už byl/a
49,2 %
Ještě ne, ale chystám se
9,7 %
Ne a ani se nechystám
10,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1751 čtenářů.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kostel Všech svatých s kostnicí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám