Hlavní obsah

V kutnohorské kostnici se dokončuje první pyramida

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První pyramida z lidských kosterních pozůstatků v kutnohorské kostnici už je téměř dokončená. Složitá rekonstrukce by mohla být hotová během září. Teď si ještě restaurátoři lámou hlavu s posledním patrem na vrcholu nezvyklé stavby.

Foto: Vostárek Josef, ČTK

Rozebírání jedné ze čtyř poničených pyramid v kutnohorské kostnici

Článek

„Čtvrté patro tak zůstává ještě prázdné a restaurátoři se snaží přijít na způsob, jak kosti poskládat. Najít správný klíč snad pomohlo zahájené rozebírání druhé pyramidy na jihozápadní straně kostnice,“ řekla Právu ředitelka organizační složky kutnohorské farnosti Radka Krejčí, která má na starosti správu památek.

„Po dokončení posledního patra už se bude moci odstranit provizorní schodiště a vnější podpůrná konstrukce, aby se pyramida vyloupla úplně. Do konce září by to mohlo být,“ předpokládá Krejčí.

Do rozebírání se museli restaurátoři pustit jednak kvůli tristnímu stavu bortících se konstrukcí pyramid, ale hlavně kvůli zajištění statiky celého kostela v kutnohorské části Sedlec, v jehož suterénu je světoznámá kostnice.

„Stavaři se museli dostat k nosným pilířům, které nesou věže kostela. Kvůli jejich špatnému stavu se celý kostel nakláněl,“ připomněla počátek anabáze Radka Krejčí a vysvětlila, proč se začalo právě s pyramidami po obou stranách přístupového schodiště, kde byla zátěž největší.

Mnohé ostatky pohřbili

Po rozebrání kosterních pozůstatků, pocházejících od obětí moru a husitských válek, a jejich restaurování se ukázalo, že mnohé už nebude možné znovu použít. Pro ně musela správa farnosti hledat místo k důstojnému pohřbení. „Ostatky se podařilo pohřbít tady nedaleko,“ přisvědčila Krejčí bez upřesnění místa. Rozpad kostí způsobil další potíže při obnově pyramidy.

Německá Kostnice vyniká nejen odkazem Jana Husa

Cestování

„U první to vychází, tady bude kostí dost, byl tu dostatek dlouhých kostí a pomohla i nová vnitřní dřevěná konstrukce. U druhé pyramidy to ale bude horší, tady je zachovaných kostí výrazně méně,“ uvedla Krejčí, podle níž bude nejspíš nutné sestavit především pohledové strany. Ty, které návštěvníci nevidí, nejspíš zůstanou prázdnější.

Jinak se ale zatím postupuje obdobně jako u první pyramidy, lebky a kosti se postupně rozebírají a odvážejí k ošetření a konzervaci. Po vyčištění prostoru, kde pyramida stojí, se opět zajistí statika, zrekonstruuje se klenba i celý interiér a pak se sem, na novou dřevěnou konstrukci, začnou kosti vracet. Tím patrně na nějaký čas práce na pyramidách skončí.

„Zadní dvě asi budou muset nějaký čas počkat, možná dva roky, možná pět, práce je velmi náročná a vyčerpávající,“ uvedla Krejčí a připomněla, že vše se děje za plného provozu před očima návštěvníků. Ti ale mají nyní mimořádnou příležitost vidět tři různé fáze pyramid, od těch původních, bortících se přes rozebíranou po téměř dokončenou.

A právě ze vstupného od návštěvníků farnost veškeré opravy kostela ze 14. století i zdejší kostnice hradí. O návštěvníky ale nemá kostnice nouzi. Před pandemií sem dorazilo skoro půl milionu turistů.

„To už byl opravdu nápor. Změnili jsme proto způsob odbavení, například vstupenky se kupují v infocentru, nesmí se fotit, takže postup kostnicí je mnohem plynulejší,“ dodala Krejčí, podle níž by letos mohlo podle odhadů dorazit kolem 300 tisíc návštěvníků.

Zimní Kutnou Horou za skvostnou architekturou i tajemnými příběhy

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kostel Všech svatých s kostnicí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám