Hlavní obsah

Do Kutné Hory se vrátily několikatunové svatobarborské zvony, opravovaly se po pěti stech letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kutná Hora

Po jedenácti měsících se do Jezuitské koleje u chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře vrátily po rozsáhlé opravě dva památné zvony. Menší, kterému se říká Michal, a větší, Ludvík. Opravu obou několikatunových zvonů z 16. století provedlo české zvonařství ve spolupráci s holandskou firmou přímo v nizozemském Astenu.

Návrat svatobarborských zvonů do jezuitské kapleVideo: Novinky

 
Článek

Cesta dvou zvonů z Jezuitské kaple v Kutné Hoře k opravě začala loni v listopadu. Společně s restaurátory z pražského Zvonařství Manoušek odcestovaly na několik měsíců do Holandska.

„V České republice je jedině pan Manoušek, kdo takto velké zvony umí restaurovat, a provádí to ve spolupráci s holandským zvonařstvím, které sídlí v Astenu,“ vysvětlila technická správkyně památek Římskokatolické farnosti a děkanství v Kutné Hoře Soňa Krejčová.

Foto: Novinky

Návrat svatobarborských zvonů do Jezuitské kaple v Kutné Hoře

Největší svařovaný zvon v Česku

O tom, že je na zvonu Ludvík trhlina, mluvili správci místních památek již v roce 2016, o rok později nechali zvony prohlédnout právě Manouškem. Ten trhlinu potvrdil a zjistil, že některé tóny celého akordu jsou utlumeny a nejsou slyšet.

„Když se zvony odvezly do holandského Astenu, tak se dělala podrobná analýza, kdy se zjistilo, že trhlina se na Ludvíkovi z šedesáti centimetrů se navýšila na dva metry a dvacet centimetrů, a tudíž bylo potřeba zvon spravit v celé té trhlině,“ podotkla Krejčová.

Ludvík se tak stal historicky největším svařovaným zvonem v České republice. „Prvenství dosud držel zvon Vondra z Klatov, jehož metrovou trhlinu svařovali v Brně v roce 1940,“ uvedl majitel zvonařství Petr Rudolf Manoušek.

Foto: Novinky

Zvony do Kutné Hory přivezl kamion.

V Holandsku na zvonaře čekala náročná práce. „Vlastnímu svařování předchází výbrus trhliny a pozvolný ohřev zvonu na teplotu 500 stupňů Celsia, po opravě pak musí zvon několik dnů řízeně chladnout. Celý povrch zvonů se potom cizeluje, chemicky patinuje a konzervuje speciálními vosky,“ sdělil Novinkám Petr Rudolf Manoušek.

Kvůli vyndávání a následnému návratu zvonů musel být v kapli vybourán středový pilíř mezi okny, protože jinak by se se zvony nedalo manipulovat.

„Naštěstí to naši předci postavili tak, že ten středový pilíř je kamenný, stačilo ho vyjmout, musela se provést výdřeva podchycení a ve chvíli, kdy se dělala tahle úprava, tak jsme přistoupili k tomu, že jsme do Astenu odvezli i zvon Michal, který bychom původně nevozili, ale měl velké výtluky, a místo toho, aby se zvon otočil, jak se běžně dělá, tak se odvezl a ušetřilo se na vyjímání okna, dopravě a podobně.“ vysvětlila Soňa Krejčová.

Foto: Novinky

Samotné nandávání zvonů trvalo několik hodin.

Oprava za téměř dva miliony

Komplikace při opravě zvonů navýšily samotnou cenu renovací. „Celé financování bylo nejprve plánováno milion a 200 tisíc korun, ale díky velkému poškození se cena vyšplhala na milion a 900 tisíc korun.“ sdělil arciděkan Vladislav Prokeš.

Na opravu přispělo i město Kutná Hora a také Středočeský kraj. Opravu podpořily částkou 911 tisíc korun.

Přispět mohou také občané prostřednictvím veřejné sbírky. „K dnešnímu dni veřejná sbírka vynesla 714 tisíc korun, takže ještě stále pokračuje, protože nám zbývá vybrat zhruba 300 tisíc korun.“ dodal arciděkan Prokeš.

Foto: Farnost Kutná Hora, Bez zdroje

Sbírka na opravu zvonů stále probíhá.

Práce přímo na místě v kapli budou pokračovat ještě několik týdnů. Rozeznít by se Ludvík i Michal společně s Barborou, která po dobu opravy zůstala v Jezuitské koleji, měly zhruba do měsíce. Nejpozději v den svátku demokracie 17. listopadu.

Zvon Ludvík

průměr: 184,5 cm | hloubka: 144 cm | hmotnost: cca 4 tuny.

Zvon byl ulit v roce 1510 mistrem Ondřejem Ptáčkem v Kutné Hoře.

Zvon Michal

průměr: 149,5 cm | hloubka: 114 cm | hmotnost: cca 2,4 tuny

Zvon byl ulit v roce 1493 mistrem Ondřejem Ptáčkem v Kutné Hoře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám