Hlavní obsah

V pražské ordinaci pro chudé se dveře netrhnou, častými návštěvníky jsou cizinci

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V lednu otevřela Armáda spásy první ordinaci pro chudé v Praze a druhou v republice, za první měsíc ji navštívilo 180 lidí při 290 návštěvách. Každý třetí byl cizinec bez zdravotního pojištění, často se také jednalo o osoby bez domova, z azylových domů nebo o seniory. Lékaři při vyšetřeních nezřídka odhalili i vážné nemoci, které vyžadovaly další speciální léčbu.

Foto: Armáda spásy

Lékařka Armády spásy Andrea Pekárková

Článek

Lidi bez domova vyžadují při zdravotní péči podle Armády spásy speciální přístup. „Tato skupina lidí oproti běžné populaci totiž vykazuje zhoršený zdravotní stav, ale zároveň naráží na bariéry na straně běžných zdravotnických zařízení, což lidem bez domova často znemožňuje čerpat adekvátní zdravotní péči,“ uvedl národní ředitel sociálních služeb Armády spásy František Krupa.

Jak popsala lékařka Armády spásy Andrea Pekárková, mnoho pacientů přichází do ordinace pouze vyřídit nějaký lékařský posudek, nezřídka se však stává, že lékaři musejí ošetřit pacienty ve vážném zdravotním stavu.

Armáda spásy otevírá v Praze ordinaci pro chudé

Domácí

„Uvedu pár příkladů. Pacient (cizinec) byl přiveden sociálním pracovníkem pro získání posudku na ubytování. Během vyšetření se ale odhalilo zažloutnutí kůže a očí, a proto byl pacient pozván na odběry krve a proběhlo podrobné vyšetření lékařem. Bylo u něj vysloveno podezření na závažné onemocnění jater a slinivky břišní, pacient byl odeslán k hospitalizaci a nyní je léčen,“ popsala Pekárková.

Syfilis i neléčená zlomenina

Jiná pacientka cizí státní příslušnosti přišla s projevy pohlavně přenosné nemoci. „V ordinaci byly provedeny screeningové testy, vyšel pozitivní test na syfilis, a proto byla pacientka odeslána k léčbě, na jejíchž nákladech se částečně podílí sama, částečně jí je doplácíme. Ordinaci navštívila také pacientka (cizinka) s neošetřenou zlomeninou pravé horní končetiny, kterou si zlomila před více než šesti měsíci, a nyní je končetina nehybná a neplní svoji funkci. Pacientka se ale od první návštěvy zatím neukázala,“ dodala lékařka.

Běžně lékaři v ordinaci pro chudé ošetřují rány, řeší kožní parazitární nemoci, ale testují také na covid-19 a další.

Nocleženka chrání lidi bez domova, lze jim ji koupit za 100 korun

Domácí

Ordinace pro chudé se v Praze nachází v Centru sociálních služeb Bohuslava Bureše, v Tusarově ulici. Je určena především osobám bez domova, sociálně vyloučeným lidem, ale i osamělým seniorům či klientům azylových domů. Do ordinace mohou odeslat pacienty i jiná zdravotnická zařízení, která na ně nejsou připravena například kvůli absenci dokladů, nedostatečné osobní hygieně či problémům se zdravotním pojištěním.

„Od zahájení provozu navštívilo ordinaci 180 různých osob, 63 z nich byli cizí státní příslušníci bez platného zdravotního pojištění. Počet návštěv v ordinaci byl za měsíc fungování na čísle 290. Hlavním zdrojem pacientů jsou v tuto chvíli sociální služby v Tusarově ulici, ale již nás kontaktovalo několik jiných organizací a jejich zaměstnanci k nám začali pravidelně vodit pacienty,“ dodala Pekárková.

„Taková spolupráce je velmi účinná, doprovázející sociální pracovník totiž s pacientem dále řeší další kroky vedoucí ke zlepšení jeho zdravotního stavu,“ míní.

Senioři bez domova mají v Praze nový Přístav. Je tu klid a čisto, pochvalují si

Domácí

V ordinaci pracuje jeden lékař, kterého brzy doplní další kolegyně, dvě zdravotní sestry a asistentka pro práci v terénu. Ta zajišťuje doprovody pacientů do jiných zdravotnických zařízení, pomáhá při vyzvednutí léků nebo asistuje při poskytnutí hygieny v nízkoprahových denních centrech. První ordinace pro chudé byla otevřena už před čtyřmi lety v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám