Hlavní obsah

V Praze zmizí další relikt socialismu. Některým návrh na přestavbu Prioru připomíná panelák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nový, v pořadí třetí návrh na přestavbu zchátralého obchodního domu Prior, který na Sofijském náměstí v Praze 12 stojí od 80. let, představili architekti zastupitelům tento týden. Ti po téměř dvouhodinové debatě materiál schválili.

Foto: Vizualizace Loxia

Nová stavba nahradí starý Prior.

Článek

Místostarosta Petr Šula (Společně pro Prahu 12), který má přestavbu na starosti, ocenil, že zahrnuje připomínky lidí z okolí i městské části. Původně například vadilo zásobování nového centra přes Plovdivskou, místní žádali plynule klesající zástavbu a minimum bytů směrem k jejich bytům, připomínky vznesli k parkování.

Místo současné budovy vznikne polyfunkční objekt se supermarketem, k tomu další dvě patra obchodních ploch, patro administrativy či ordinací a nad tím nájemní byty, přiblížil Šula.

Foto: Facebook Praha 12

Obchodní dům Prior

Komplex vybuduje firma BAK, která ho bude padesát let provozovat. Pak ho radnice zdarma převezme. Vyplývá to z koncesní smlouvy, kterou strany uzavřely před rokem. Do městské kasy ročně poplyne pachtovné ve výši 10 milionů korun. Dvě třetiny budoucího objektu zůstanou v majetku městské části. Aby se zajistila ekonomická rentabilita koncese, přibližně třetinu objektu bude mít možnost koncesionář prodat.

Bývalý Prior v Brně padne v roce svých čtyřicátých narozenin

Tipy a trendy

Místostarosta Milan Maruštík (ANO) konstatoval, že Prior ve vlastnictví hlavního města svěřený městské části je naprosto neekonomický a jeho provoz pro obec neúnosný. Přestavbu by radnice podle něj nedokázala financovat.

Podle architektky Jany Mastíkové ze studia Loxia jeden objekt počítá s obchody a kancelářemi a dvěma bytovými domy. „Levá část bytů směrem do Sofijského náměstí je stejně vysoká jako panelový dům v Plovdivské, druhý je osmipodlažní, tedy o tři podlaží nižší,“ uvedla. Pasáž obchodního centra s prosklenou střechou ústí k tramvajové a autobusové zastávce. Mastíková slibuje i další pěší propojení k MHD.

Foto: Vizualizace Loxia

Vizualizace přestavby

Nová studie oproti původní navrhuje menší bytovou plochu a o to větší plochu pro administrativu a služby. Přináší tři patra podzemních garáží, která dosud chyběla. Stání bude přes pět stovek, pod zemí i na povrchu.

Projekt bude bezbariérový, a to včetně přístupových tras. Jednou z výzev, které stojí před architekty a projektanty, bude lepší pěší napojení směrem od tramvajové zastávky, tak aby se nemuselo chodit podchodem.

Šula upozornil, že vše je ve fázi hrubé studie, která se bude dále dopracovávat. „Projektová fáze bude trvat ještě minimálně 2–3 roky. Je potřeba naprojektovat veškeré sítě, potřebné dopravní napojení a pěší vazby, materiálové řešení, nepochybně se bude dále dopracovávat také vizuální stránka objektu a mnoho dalšího,“ přiblížil s tím, že na úrovni městských částí se jedná o naprosto unikátní projekt, který pomůže vybudování nového centra městské části, a to díky zapojení soukromého kapitálu.

Místo kostky kvádr. Nový nápad pro prostor před Intercontinentalem v srdci Prahy opět budí emoce

Domácí

„Návrh mě šokoval“

„Návrh mě šokoval, negativně. Těšil jsem se na pěkný nový obchodní dům, vidíme bytový dům,“ zhodnotil návrh zastupitel Jan Adamec (Piráti). Počet bytů považuje za předimenzovaný.

Myslí si, že městské části s přílivem nových obyvatel nezbyde než zásadně omezit akce na Sofijském náměstí. V minulém volebním období, kdy působil jako starosta, totiž registroval opakované stížnosti místních na hluk z trhů nebo kluziště. „Nejhorší je ta šílená rampa z druhé strany. Lidi jsou zvyklí tudy chodit,“ řekl.

„I v dalších městech lidi bydlí na náměstí a akce se tam pořádají,“ reagoval Šula a připomínku označil za pseudoargument. Zastřešenou rampu, přes niž povede bezbariérový můstek, si podle něj vyžádali sami obyvatelé. Zásobování přes dvůr by okolí zatížilo víc.

Pražský Máj by mohl po rekonstrukci otevřít za rok

Domácí

„Do sídliště zapadá“

„Dnes nepřišel nikdo, asi jsou spokojení,“ reagoval na výtky, že vedení obce plány dostatečně neprojednalo s veřejností. Debatě zastupitelů ale nepřihlížel nikdo z veřejnosti.

U zastupitelky Verony Ballay (P12S) návrh vyvolal smutek. Vadí jí, že nejdůležitější pozemek městská část předá developerovi, ten pak polovinu prodá, druhou polovinu za padesát let vrátí. „Za tu dobu nebudeme moct ovlivnit, co tam v nájmu bude,“ tvrdí.

„Když to vidím, je to opravdu hrozné, tragické. Udělal se z toho panelák,“ komentovala to zastupitelka Eva Tylová (Piráti).

Místostarosta Vojtěch Mikoláš (Společně pro Prahu 12) upozornil, že zadání se připravovalo v minulém volebním období, kdy Adamec působil jako starosta a Tylová jako místostarostka. „Vy jste definovali, že tam budou obchody, kanceláře i byty. Jak jste čekali, že to dopadne? Nechápu, že se divíte, že uprostřed sídliště je něco, co do něj zapadá,“ kroutil hlavou.

Kotva zavírá, čeká ji rekonstrukce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám