Hlavní obsah

Kotva zavírá, čeká ji rekonstrukce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ikonický obchodní dům Kotva v Praze 1 zavírá bránu, památkově chráněný objekt, který na náměstí Republiky vyrostl v 70. letech minulého století, čeká kompletní rekonstrukce. Majitel Kotvy ji zatím odmítá komentovat. Obchody přestanou fungovat od 1. února. Do konce ledna lákají na velké slevy. Třicetiprocentní, padesátiprocentní. Na ně upozorňuje obří cedule nad vstupem.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Obchodní dům se bude rekonstruovat.

Článek

„Od 1. února je zavřeno, tři roky rekonstrukce. Výtahy, schodiště a další věci,“ dozvěděla se redaktorka Novinek od pracovníka infostánku v přízemí, který nechtěl sdělit svoje jméno. „Říkali dvě až tři patra obchodů, luxusních, něco jako Pařížská, nad tím kanceláře,“ pokračoval o tom, co největší obchodní dům v tehdejším Československu čeká. Zákazníků podle něj chodí nyní více, slevy zabraly.

Některé obchody byly už na začátku tohoto týdne opuštěné. Prázdné prodejní vitríny a stojany zůstaly například po briliantových špercích nebo oděvech v přízemí. O kus dál se lidé dozvěděli, že drogerie zavírá k 1. únoru. Loučíme se s naší srdcovou pobočkou, kvůli celkové rekonstrukci tohoto ikonického obchodního domu se stěhujeme na nové místo, informovala na webu společnost, která nabízí dětské zboží. Podzemní parkoviště a myčka zatím zůstávají v provozu.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Některé obchody už zejí prázdnotou.

Majitelem obchodního domu, který se měl v 70. letech stát symbolem hojnosti a bohatství socialismu, je Generali Real Estate. Cílem rozsáhlé přeměny Kotvy je navrácení prestiže a statusu špičkové nákupní destinace v historickém centru Prahy, napsali na webu zastupitelé Prahy 1 za Rezidenty 1.

„V tuto chvíli rekonstrukci Kotvy nekomentujeme a nemůžeme sdělovat žádné podrobnosti,“ citoval před několika dny časopis Forbes Lorenza Simoncelliho, ředitele komunikace Generali CEE Holding, kam společnost spadá.

Radní Prahy 1 Karel Grabein Procházka (ANO) Novinkám řekl, že ve spodních podlažích zůstanou i po rekonstrukci obchody. Nad nimi budou kanceláře, nahoře restaurace. Takovou kombinaci považuje za optimální.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Zavírá i drogerie.

„Velkou změnou bude zrušení současného vstupu do Alberta ze strany náměstí Republiky a vybudování nového vstupu kruhového formátu do podzemního podlaží Kotvy na novém místě,“ doplnil mluvčí Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy Marek Vácha.

Na pohled zůstane Kotva stejná, ujistil Procházka. Na to bedlivě dohlížejí nástupci původních architektů. „Ale doba se posunula, můžete využít lepší materiály,“ poznamenal.

Přeměna by v ideálním případě měla začít v polovině roku, radní však připomněl, že určovat přesný čas v případě takových projektů je obtížné.

„Náš hlavní zájem je, aby byly veřejné prostory v okolí stavby výrazně zlepšeny oproti dnešnímu stavu,“ sdělil Vácha. Investor i architekti rekonstrukce na to podle něj mají stejný názor.

Foto: Petr Horník, Právo

Obchodní dům Kotva. Rekonstrukcí by měl projít i prostor před ním.

V prvním nebo druhém kvartálu tohoto roku plánuje investor participativní setkání s veřejností ohledně veřejného prostoru v okolí domu, na jehož tvorbě se bude institut spolupodílet.

„Nebyla jsem tu ani nepamatuji. Jako malou mě ohromovalo, co všechno tu měli. Pak mi to tu přišlo divné,“ líčila paní Jana, kterou nalákaly avizované slevy. „Luxusní obchody? To moc lidí nepřijde,“ zamýšlela se Věra Marková, když vyřídila rychlý nákup v drogerii. „Těžko říct, co s tím,“ přemítala nad otázkou, jak by dům využila. Ale srovnat jej se zemí razantně odmítá.

Obchodní dům Kotva

Stavba obchodního domu Kotva začala v roce 1970 podle návrhu manželů Věry a Vladimíra Machoninových. První zákazníky přivítal o pět let později.

Postaven byl švédskou stavební společností Siab, což bylo na tehdejší dobu velmi neobvyklé. Půdorys tvoří několik vzájemně propojených šestihranů. Objekt má pět nadzemních pater a zhruba stejný počet podzemních, kde se nacházejí garáže a supermarket.

Prodejní plocha v době otevření činila 22 160 m² a 75 000 zákazníků denně mělo obsloužit 2000 zaměstnanců. Do 90. let byly zastoupeny všechny druhy zboží téměř rovnoměrně, pak přibylo oblečení a módní zboží. Po roce 1989 se Kotva potýkala s nedostatečným zájmem o pronájem obchodních ploch.

Nová podoba hlavního nádraží v Praze je k vidění ve virtuální prohlídce

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám