Hlavní obsah

Místo kostky kvádr. Nový nápad pro prostor před Intercontinentalem v srdci Prahy opět budí emoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Investor rekonstrukce bývalého brutalistického hotelu Intercontinental v srdci Prahy, společnost R2G, začal prosazovat jiný objekt pro náměstí Miloše Formana místo předchozího odmítaného Brand Storu. Změnil se tvar, místo kostky má jít o kvádr. Svůj plán si chce pojistit memorandem s hlavním městem a Prahou 1. Okamžitě zazněla silná kritika.

Foto: TaK Architects, Novinky

Vizualizace nově navrhovaného objektu na náměstí Miloše Formana v Praze 1 od TaK Architects z materiálu pro městskou radní

Článek

Pražští radní by o „Memorandu o rozvoji území v projektu Staroměstská brána“ měli jednat v pondělí. Text, který mají Novinky k dispozici, má Prahu 1 a magistrát zavázat ke spolupráci s investorem na revitalizaci Formanova náměstí. A její součástí se má stát nový objekt na rohu Pařížské třídy a ulice Bílkovy s půdorysem přes 500 metrů čtverečních a výškou do 13 metrů.

Dříve investor, tedy především miliardář Oldřich Šlemr, s ním Eduard Kučera a Pavel Baudiš, prosazoval na volné ploše náměstí, které mu patří, vyšší stavbu jiného tvaru. S ohledem na územní plán a památkovou rezervaci to zarazila ministerstva kultury a místního rozvoje.

Od té doby stále aktivní petici proti jakékoli zástavbě Formanova náměstí podepsaly asi tři tisíce lidí.

Pražský hotel Intercontinental kupuje miliardář Šlemr

Ekonomika

Podle zástupce R2G Jakuba Dyby se už nejedná o dřívější Brand Store, ten označil za mrtvý, ale o jiný, „snížený pavilon“. Skleněnou fasádu nového komerčního objektu, který by také sloužil jako vstup do podzemních garáží a jejich ventilace, by podle návrhu memoranda měli vytvořit čeští skláři na základě soutěže.

Spolek Občané Prahy 1, který bojoval proti Brand Storu, označil chystané memorandum o nové stavbě za „šokující krok a znovuotočení o 180 stupňů“. Ihned začal politikům připomínat jejich sliby a přechozí rozhodnutí vedení obou radnic, že se na náměstí nic stavět nebude.

Zdá se totiž, že vedení radnic mohla názor nehledě na sliby změnit. „Pražský hotel Intercontinental a jeho okolí jsou z architektonického hlediska složité věci. Proto považuji za správnou cestu rekultivovat nejen hotel, ale i okolí,“ sdělil Novinkám pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) k návrhu uzavřít memorandum, který má v pondělí předložit jeho náměstek Petr Hlaváček (za STAN).

Nejasno je u poslední koaliční strany  – Pirátů. „Postoj klubu Pirátů k memorandu v klubu diskutujeme. Nepanuje většinová shoda na vnímání celého záměru. Proto někteří radní, např. náměstkyně pro životní prostředí Jana Komrsková, jsou proti podpoře memoranda,“ reagoval na dotaz Novinek radní Adam Zábranský (Piráti). Odmítl, že by memorandum mělo zavázat státní správu k tomu, jak o věci rozhodovat. Proti memorandu se jasně vyslovili Piráti Prahy 1.

Odpůrci prosklené kostky zvítězili, Brand Store nebude

Domácí

Maximálně jedno podlaží?

Opozice se snaze o memorandum diví. Lídr Prahy sobě Jan Čižinský na síti X připomněl dřívější Svobodův výrok o „maximálně jednom podlaží“. Navíc podle něj proti snaze o umístění novostavby jasně mluví výroky ministerstev, která zástavbu náměstí zamítla pro nesoulad se zákonem a územním plánem.

„Na náměstí prostě může být trafika, ale několikapatrový obchodní dům tam být nemůže,“ napsal Čižinský. Ministerstvo kultury například v závazném stanovisku uvedlo, že náměstí, dříve hotelová piazzetta, vzniklo při stavbě Intercontinentalu s jasným urbanistickým plánem ještě před vyhlášením Pražské památkové rezervace v roce 1971.

Foto: TaK Architects, Novinky

Pohled ze severovýchodního směru na navržený objekt ve vizualizaci TaK Architects, kterou obsahuje materiál pro radní.

Anketa

Líbí se vám nový nápad developera na zástavbu prostoru před hotelem Intercontinental?
Ano
23,5 %
Ne
76,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2425 čtenářů.

Volné náměstí

Jasný postoj ke snaze investora vyměnit vyšší kostku za nižší, ale objemnější kvádr má Klub Za starou Prahu. „Je to jen kosmetická úprava projektu, proti kterému se právem postavila jak odborná veřejnost, tak i hlavní město Praha a městská část. I podle platného územního plánu má prostor být volným náměstím, a nikoli parcelou pro novostavbu takového objemu,“ sdělil Novinkám předseda klubu Richard Biegel.

Zástupce investora Dyba o stanoviscích ministerstev tvrdí, že se týkala pouze Brand Storu, který označil za mrtvý. To však rozporují jak Občané Prahy 1, tak i zástupkyně jednoho ze společenství vlastníků v kubistických Učitelských domech, které lemují východní stranu Formanova náměstí.

Nezisková organizace Arnika podle Anny Vinklárkové nechápe, co by mělo radní motivovat ke schválení memoranda. „Celá věc navíc běží naprosto mimo standardní způsob projednávání – projekt a smlouva nebyly projednávány ani v příslušných komisích městské části, ani magistrátu,“ uvedla Vinklárková.

Šéf spolku Občané Prahy 1 Tomáš Bajusz si myslí, že pokud bude memorandum uzavřeno, k čemuž stačí jen dvě strany, může ovlivnit rozhodování státní správy. „Bez seriózní participace s veřejností zde však vzniká za zavřenými dveřmi smlouva, která má umožnit vznik podobné stavby na náměstí, kterou snad všechny úřady odmítly,“ řekl Bajusz.

„Nesouhlasíme, aby tu vznikl jakýkoli, natož komerční objekt. Vůbec nechápeme, proč ho chtějí vklínit do pravidelného půdorysu náměstí. V zástavbě nic nechybí a není to nějaká proluka mezi domy,“ řekla anonymně zástupkyně společenství, jejíž jméno Novinky znají. Podle ní je namístě parková úprava náměstí i s ohledem na klimatické změny.

Investor do rekonstrukce hotelu Intecontinental, který bude nově provozovat řetězec Fairmont, vložil 2,5 miliardy korun.

Foto: Vizualizace TaK Architects, Právo

Tak měla vypadat stavba Brand Store na náměstí Miloše Formana.

Vyjádření R2G k náměstí Miloše Formana

Zástupce společnosti R2G Jakub Dyba požádal o uvedení celé jeho odpovědi na dotaz Novinek:

„Rekonstrukce hotelu Intercontinental se po téměř čtyřech letech chýlí ke konci. Jediný prostor, který zbývá dořešit, je plocha náměstí Miloše Formana. Potvrzuji, že jako vlastník náměstí Miloše Formana vedeme několik měsíců jednání se HLMP a Městskou částí Praha 1 s cílem uzavřít memorandum, které bude reflektovat shodu mezi zástupci města a námi na záměru dokončení revitalizace plochy náměstí Miloše Formana.

Přišli jsme s celkovým novým řešením revitalizace náměstí včetně nového sníženého pavilonu, který jsme politické reprezentaci města představili stejně jako našim sousedům. Nový projekt počítá s dalším rozšířením veřejných ploch, s odstraněním vjezdů do garáží z prostoru náměstí a rozšířením město ochlazujících prvků vodních ploch a zeleně. Nový projekt, pokud jej město v rámci memoranda akceptuje, přinese veřejnosti mnoho pozitiv, včetně možnosti využívat plochu náměstí, která byla doposud téměř 50 let do značné míry nepřístupná.

Původní projekt s objektem Brand Store je mrtvý a neusilujeme o jeho schválení. Nový projekt předpokládá řádné posouzení příslušnými orgány státní správy. Zdůrazňujeme, že MMR zamítlo původní projekt objektu Brand Store. V žádném případě neplatí, že MMR nebo MK zamezily jakékoli stavební úpravě na náměstí Miloše Formana. Orgány státní správy budou posuzovat projekt nový.

Sousedé bydlící v bytech s výhledem na náměstí Miloše Formana jsou naším důležitým partnerem při jednáních. Zástupci sousedů z domů na náměstí se dlouhodobě osobně účastní pravidelných setkání námi utvořené pracovní skupiny, kde investor, generální dodavatel rekonstrukce a zástupci Městské části Praha 1 pravidelně diskutují provozní otázky týkající se samotné stavby, nového projektu náměstí včetně objektu nového pavilonu, ale i množství partnerských benefitů pro sousední domy. Protože vedeme jednání s většinou sousedů osobně, dovolím si tvrdit, že velká většina našich sousedů nový projekt pro náměstí podporuje.”

Rekonstrukce bývalého hotelu InterContinental v Praze odhaluje kouzlo brutalistní architektury

Bydlení

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám