Hlavní obsah

V Praze se bude jednat o osudu magistrátní koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská koalice bude ve čtvrtek jednat o další spolupráci. Vztahy mezi ANO, ČSSD a Trojkoalicí tvořenou Stranou zelených, lidovci a STAN pošramotilo minulý týden rozhodnutí primátorky Adriany Krnáčové (ANO) odebrat část kompetencí náměstkovi Matěji Stropnickému (SZ) a následně předložit vlastní návrh pražských stavebních předpisů, jež původně spadaly do jeho gesce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

Předseda klubu zastupitelů ANO Michal Hašek ve středu řekl, že od čtvrtečního jednání žádné "zemětřesení" nečeká.

"Zatím jsme ani oficiálně nedostali do ruky požadavky Trojkoalice, jen nám je vzkázali přes média, takže se s nimi musíme nejprve seznámit a poslechnout si názory všech koaličních partnerů," uvedl. Koalice se podle něj vrátí i k připravované vyhlášce týkající se volného pobíhání psů, k parkovacím zónám a výši parkovného, diskutovat se bude o plánovaném cvičení blackoutu. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Budoucnost stávající koalice je možná pouze po hlubší revizi současného způsobu fungování a narovnání vztahů
zastupitel Ondřej Mirovský (SZ)

Koaliční zastupitel a místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ) očekává, že koalice stanoví jasné termíny pro plnění klíčových témat, na nichž se shodla v programovém prohlášení, třeba ohledně nulové tolerance hazardu. Jednat chce také o financování městských částí. [celá zpráva]

"Budoucnost stávající koalice je možná pouze po hlubší revizi současného způsobu fungování a narovnání vztahů na úroveň tří rovnocenných koaličních partnerů," řekl.

"Koalice se ne vždy na všem shodne, to je ale logické vzhledem k jejímu různorodému složení, a je právě úkolem politiků umět se dohodnout a dospět ke konsensu, respektive kompromisu, a to si myslím se celkem daří," uvedl radní a předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf. Situace v koalici podle něj není tak špatná, jak se píše v médiích.

Spekulace o konci Krnáčové

ČSSD je v komentářích zdrženlivá. Předseda klubu zastupitelů ČSSD Karel Březina pouze uvedl, že se zastupitelé ČSSD sejdou ve čtvrtek ráno před koaličním jednáním a poradí se o dalším postupu.

V kuloárech se několik týdnů spekuluje o možném konci primátorky Krnáčové. Sázkové kanceláře dokonce vypsaly kurzy na to, že primátorka do října skončí. Podle některých neoficiálních informací nad ní předseda ANO Andrej Babiš přestal držet ochrannou ruku.

Podle informací, které Právo zveřejnilo v úterý, se uvažuje o jejím nahrazení dosavadní náměstkyní pro finance a rozpočet Evou Kislingerovou.

"Takové diskuse považuji za nekorektní a nefér, jsou to vážně jen spekulace," řekl Hašek.

Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám