Hlavní obsah

Pražské ANO by mohlo vyměnit Krnáčovou za Kislingerovou

Právo, Jan Rovenský

Spory, které kvůli stavebním předpisům nyní zmítají pražskou koalicí babišovců, soc. dem. a Trojkoalice, mohou podle informací Práva vyústit v odvolání dosavadní primátorky Adriany Krnáčové (ANO) a v její nahrazení dosavadní náměstkyní pro finance a rozpočet Evou Kislingerovou (nestr. za ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš s Evou Kislingerovou (vlevo) a Adrianou Krnáčovou

Článek

Takový krok by měl upustit páru nejen na pražském magistrátu, ale i uvnitř pražského ANO, kde v posledních měsících podpora Krnáčové citelně klesla.

I zdroje blízké Andreji Babišovi hovoří o tom, že lídr ANO již přestal nad Krnáčovou držet ochrannou ruku a že je to jen otázka času, než ta v čele Prahy skončí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Krnáčová má podporu mezi pražskými politiky ANO dnes už minimální. Pokud by došlo na výměnu na postu primátorky, tak by se zastupitelský klub shodl na paní Kislingerové. Je to vysokoškolská profesorka, dáma, která má úroveň a umí věci řídit,“ řekl Právu zdroj z ANO.

Podle informací Práva si Krnáčová mezi babišovci nadělala zlou krev svým návrhem stavebních předpisů. Právě odebrání této kompetence náměstkovi Matěji Stropnickému (SZ) a neschválení jeho návrhu zažehlo další krizi na magistrátě.

Kleslová: Koalice už není udržitelná

Jasného zastání se Krnáčové v pondělí nedostalo ani od Babiše, ačkoliv ji před volbami zaštiťoval na každém billboardu. Na dotaz, zda má primátorka jeho podporu, odkázal Právo na pražskou organizaci ANO a zastupitele na magistrátu. „O pražské koalici nerozhoduji,“ řekl.

Na otázku, co říká na zprávy, že by Krnáčovou na postu primátorky mohla vystřídat Kislingerová, odpověděl: „Slyšel jsem o tom. Výměna paní Krnáčové ale není na stole. Nechci spekulovat, paní Kislingerová je ale určitě decentní, kultivovaná dáma.“

Podle šéfky pražského ANO a starostky Prahy 10 Radmily Kleslové spory magistrát ochromují. „Podle toho, co proběhlo v minulých dnech, se domnívám, že v tomto složení koalice už udržitelná není,“ řekla s tím, že společná řeč se těžko hledá se zelenými.

Minulý týden Právo informovalo, že by mohlo dojít k výměně Trojkoalice (složené ze Starostů, zelených a lidovců) za TOP 09. Koalice se sejde ke společnému jednání ve čtvrtek. [celá zpráva]

Kleslová na dotaz, zda svůj díl viny na situaci má i Krnáčová, odpověděla: „Jak se paní primátorka zachovala kolem stavebních předpisů, bych nechtěla komentovat. Klub ANO ji podpořil v tom, aby si tyto kompetence vzala. Na znění stavebních předpisů jsem se ale nepodílela ani já, ani nikdo jiný od nás. Vůbec nevím, kde se připravovaly.“

Pětašedesátiletá Kislingerová do politiky vstoupila v roce 2014 jako nestranička na kandidátce ANO. Je profesorkou ekonomie se specializací na hodnoty podniku, měření a řízení, manažerské finance, restrukturalizace a insolvence. V letech 2003–2014 vedla katedru podnikové ekonomiky pražské VŠE. Nyní působí na katedře strategie Fakulty podnikohospodářské VŠE.

Reklama

Výběr článků

Načítám