Hlavní obsah

V pád koalice lidé nevěří, ukázal průzkum

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí (61 %) nevěří, že dohoda o odchodu Ladislava Bátory z funkce personálního šéfa na ministerstvu školství ukončí koaliční hádky. Veřejnost je ale zároveň přesvědčena, že současný kabinet vydrží až do konce volebního období v roce 2014. Podle exkluzivního bleskového průzkumu agentury STEM pro Právo přetrvání koalice očekává 55 procent lidí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfové stran Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV)

Článek

„Jistý typ vnitřní konfliktnosti a rozhádanosti pokládá veřejnost za trvalý a těžko zrušitelný rys v činnosti vlády. Nicméně se lidé domnívají, že všechny tři strany jsou natolik zainteresované na moci a nemají k dispozici jinou alternativu vládního uspořádání, že budou mít tendenci spolu vydržet,“ komentoval výsledky ředitel STEM, sociolog Jan Hartl.

Foto: Právo

Většina dotázaných (55 %) souhlasí s názorem TOP 09, že Bátora ve vysoké pozici na školství neměl co dělat. Šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se tento týden dohodl s ministrem Josefem Dobešem (VV), že Bátoru odvolá z postu ředitele personální sekce. Bátora však na školství zůstává, a to dokonce v roli zástupce ředitelky kabinetu ministra. [celá zpráva]

Právě kvůli Bátorovi ministři TOP 09 odmítali chodit na jednání vlády. Po dohodě Schwarzenberga s Dobešem se na zasedání kabinetu tento týden vrátili.

Foto: Právo

Podle čtvrtiny lidí se na Bátoru pořádá hon

Jako o jediné alternativě mluví o současné vládě i Václav Klaus. „Nezříkám se této vlády, kterou jsem jako prezident republiky jmenoval. Nemám pocit, že v dané chvíli existuje nějaká alternativa,“ řekl Klaus ve čtvrtek v ČT.

Nejvíce pokračování vládní trojky až do voleb věří voliči občanských demokratů (75 %). Myslí si to i většina příznivců dalších dvou koaličních stran VV (73 %) a TOP 09 (65 %). Naopak sympatizanti opozice většinou očekávají pád vlády. Mezi voliči soc. dem. jej předpokládá 60 a v případě KSČM 57 procent.

S názorem prezidenta, že je na Bátoru pořádán hon, souhlasí čtvrtina (26 %) dotázaných. S hlavou státu se ztotožňují nejčastěji voliči véček. Vyjádřilo se tak 46 procent z nich.

Foto: Právo

Kauzu kolem dnes již bývalého vysokého úředníka se zájmem sleduje 28 procent občanů a téměř polovina (47 %) se o ni zajímá okrajově. Čtvrtina uvedla, že ji toto téma vůbec nezajímá.

Názor na Bátoru přitom není ve veřejnosti tak úplně jednoznačný. Ačkoli 55 procent souhlasí s jeho odchodem z funkce personálního šéfa, čtvrtině (24 %) by na tomto postu nevadil. „Nejtvrdšími kritiky Ladislava Bátory jsou sympatizanti TOP 09 (65 %) a ČSSD (63 %), jeho setrvání hájí nejvíce sympatizanti Věcí veřejných,“ uvedl STEM. Příznivci véček jsou v otázce, zda měl Bátora odejít z funkce, rozděleni na dva stejně velké tábory po 44 procentech.

Průzkum proběhl od 31. srpna do 1. září mezi 671 respondenty.

Anketa

Věříte v pád koalice?
Ano
11 %
Ne
88,4 %
Nevím
0,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23395 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám