Hlavní obsah

Dobeš ustoupil a odvolá Bátoru

Právo, Novinky, ČTK, Marek Přibil

Na pondělním večerním jednání se ministr školství Josef Dobeš (VV) dohodl s předsedou TOP 09 a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, že odvolá svého personálního ředitele Ladislava Bátoru. Ten by měl svůj post opustit 1. září, na ministerstvu však zůstane. Právu informaci potvrdil sám Dobeš. Schwarzenberg v reakci na tuto dohodu oznámil, že on i jeho kolegové ve středu půjdou na jednání vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Dobeš řekl Právu: „Od 1. září Ladislav Bátora končí jako šéf personálního odboru ministerstva školství a stává se mým vicekancléřem pro majetkové věci.“

Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák byl večer překvapen. Podle jeho slov v ČT dohoda zněla, že Bátora zůstane řadovým úředníkem, nikoliv, že bude takříkajíc vykopnut nahoru. Podle něj to narušuje elementární důvěryhodnost dohody Schwarzenberg-Dobeš. Nicméně za důležité Polčák považuje, že Bátora zmizí z exponovaného místa personálního šéfa.

"Jsem vděčný panu ministrovi Dobešovi za jeho vstřícnost," řekl ČTK Schwarzenberg. Ministr školství podle něj pochopil argumenty, které Schwarzenberga k jeho postoji vedly.

"Pochopil, že to není boj proti němu, ale zásadní postoj člověka, který jako dítě zažil protektorát," dodal předseda TOP 09.

Foto: Petr Horník, Právo

Ladislav Bátora

Kontroverzní Bátora se stal předminulý týden příčinou koaličních sporů. Ministři TOP 09 se totiž odmítli účastnit jednání vlády poté, co Bátora označil Schwarzenberga na svém facebookovém profilu za "starého prskajícího chudáčka". [celá zpráva]

Jako satisfakci chtěla TOP 09 Bátorovo odvolání, nebo odchod ministra Dobeše. Ten to odmítl a bránil kontroverzního úředníka až do konce.

Anketa

Spor o působení kontroverzního Ladislava Bátory na ministerstvu školství:
Byl zbytečný
61,4 %
Důležitý
13,5 %
Ještě neskončil
25,1 %
Celkem hlasovalo 11208 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám