Hlavní obsah

V Ostravě začali očkovat seniory o den později kvůli problémům systému

Právo, plk

Komplikace s termíny seniorů na očkování zažila v sobotu Fakultní nemocnice Ostrava (FNO). Lidé si je mohli v systému vybrat až po několika hodinách. Nemocnice tak začala seniory očkovat až v neděli ráno. „Kolem půl jedenácté v sobotu dopoledne byly problémy odstraněny, začalo to fungovat a lidé se mohli přihlašovat,“ řekla Právu mluvčí FNO Petra Petlachová.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

V čem byl problém, neřekla, odkázala na správce systému. „Dnes funguje všechno bez problémů, očkujeme,“ ujistila mluvčí v neděli dopoledne s tím, že očkovat budou ve FNO každý den od 7 do 19 hodin. Během 12 hodin by měli denně naočkovat 300 seniorů starších 80 let.

Nežádoucí účinky očkování: Evidováno zatím 70 podezřelých případů

Koronavirus

Problémy s registračním systémem zaznamenali v sobotu i úředníci krajského úřadu v Ostravě, kteří pomáhají seniorům prostřednictvím bezplatné help linky, zřízené hejtmanstvím, s registrací.

Polský problém

„Rezervace je zdlouhavější, to kolečko na monitoru se točilo dlouho, dlouho trvalo, než byla registrace potvrzena. Systém se někdy i sekal a vypadával. Nicméně úspěšně vše pokračuje, lidé se registrují,“ popsala mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová s tím, že během soboty zaznamenali krajští úředníci 250 hovorů se seniory kvůli registraci, telefonáty podle nich trvaly i 20 minut.

Očkování seniorů v ÚVN: Do hodiny hotovo

Koronavirus

Do nesnází se dostali i občané polské národnosti ze Slezska. Problém byl v tom, že zatímco české rodné číslo má deset znaků, lidé dříve narození s polským rodným číslem jich mají jedenáct. Podle náměstka moravskoslezského hejtmana Lukáše Curyla (KDU-ČSL) se problém týkal pár desítek lidí.

Mluvčí kraje Birklenová řekla, že podle informací z centrálního rezervačního systému by problémy lidí hlásících se k polské národnostní menšině měly zmizet, pokud se v položce stát změní státní příslušnost žadatele a místo rodného čísla vloží číslo pojištěnce.

Reklama

Výběr článků

Načítám