Hlavní obsah

V Ostravě vyklízejí bezdomoveckou kolonii

Ostrava

Pravděpodobně až několik týdnů potrvá v Ostravě likvidace rozsáhlé lesní rezidence, obývané několika bezdomovci. S vyklízením začal v úterý ráno městský obvod Slezská Ostrava za asistence strážníků.

Strážníci a technické služby začali s likvidací bezdomovecké kolonieVideo: Aleš Honous, Právo

 
Článek

Provizorní obydlí, umístěné na odlehlém místě ve svahu nedaleko cyklostezky na pravém břehu řeky Ostravice, vybudoval během několika let asi čtyřicetiletý muž spolu s několika dalšími bezdomovci a k likvidaci radnice přistoupila po opakovaných neúspěšných výzvách k uvedení lokality do původního stavu.

Plánovaná razie nakonec v úterý začala bez jakéhokoliv odporu. V provizorním přístřešku se v tu dobu nacházela jen jedna obyvatelka, která ho opustila beze slov. Následně se mohli zaměstnanci technických služeb vrhnout do práce.

Foto: Aleš Honus, Právo

Rozsáhlá lesní kolonie bezdomovců se nachází nedaleko cyklostezky na pravém břehu Ostravice

„Ti lidé, kteří zde žijí, si to oplotili a vstupuje se tam přes padací branku. Je tam několik jednoduchých staveb, ale mají tam i záchod s kanalizací, a dokonce solární panely, kterými napájejí elektroniku,“ říká starosta Slezské Ostravy Richard Vereš (ANO).

Bezdomovců přibývá. Hlavně těch starších

Domácí

V bezdomovecké rezidenci podle něj zřejmě docházelo k přechovávání kradených věcí, například sdílených jízdních kol, sekaček na trávu a dalších věcí.

„V létě se zde zdržovalo asi šest nebo sedm osob, v posledních týdnech zde ale zůstávali asi tři lidé. Muž, který je jakýmsi šéfem tohoto městečka, jakoukoliv pomoc odmítá. Bydliště má nahlášeno na radnici a víme o něm, že nerad komunikuje s úřady. Zajímavostí ale je, že má zřízenu datovou schránku,“ řekl starosta.

Foto: Aleš Honus, Právo

Solární panel využívali k napájení elektroniky

Muž je přitom velmi zručný. „Víme o něm, že mu lidé nosili kradené a nalezené věci, které dokázal opravit a následně i prodat,“ dodal starosta.

Na neutěšený stav pozemků a vznik bezdomoveckého městečka upozornil revírní lesník, vůči kterému se lidé žijící v lokalitě chovali agresivně. Jelikož se pozemky nacházejí na území Slezské Ostravy, začal městský obvod v minulých týdnech iniciovat vyklizení této černé skládky.

Reklama

Výběr článků

Načítám