Hlavní obsah

V obavách z úniku informací vrátili poslanci spis o Bártovi a Škárkovi policii

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Příslušníci policejního protikorupčního útvaru v pátek odvezli ze Sněmovny trestní spis vedený proti poslancům Vítu Bártovi (VV) a Jaroslavu Škárkovi. Právu to potvrdil šéf mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta

Článek

„Mohu potvrdit, že policisté si spis odvezli v pátek v devět hodin ráno,“ uvedl předseda výboru. Členové výboru tak měli čtrnáct dnů na to, aby se seznámili se stovkami stránek dokumentů, které mají potvrzovat, že Bárta uplácel a Škárka úplatek přijal.

Výbor přijal přísná bezpečnostní opatření, aby nemohly ze spisu uniknout žádné informace. Jeho členové do něj mohli nahlížet pouze za přítomnosti tajemníka, přičemž z něj nesměli nic kopírovat, ani použít k ofocení třeba mobilní telefon.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý výkonný místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka

Podle Tejce do spisu nenahlédli pouze tři členové z patnáctičlenného výboru - šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka, komunista Jiří Dolejš a Josef Cogan (TOP 09). „Nechtěli jsme spis dále držet ve Sněmovně, s policisty jsme se dohodli, že pokud bychom dokumenty ještě potřebovali, znovu nám ho půjčí,“ uvedl Tejc.

Rozhodnutí v srpnu

Předseda výboru chce svolat jeho jednání na 25. srpna, kdy by členové měli definitivně navrhnout o tom, zda Bártu a Škárku zbaví imunity.

„Doufám, že tento termín bude vyhovovat i panu Bártovi,“ poznamenal Tejc. Narážel tím na fakt, že Bárta se z prvního jednání výboru, kde měl šanci před poslanci podat své vysvětlení, omluvil kvůli absenci svého advokáta. „Pokud by se ani tentokrát nedostavil, na stanovisku, že výbor rozhodne, se nic nezmění,“ dodal Tejc.

Sněmovna by pak měla o vydání rozhodovat na řádné schůzi, která začne 30. srpna.

Podle dosavadních vyjádření poslanců by mohli být oba jejich kolegové imunity skutečně zbaveni a policie by tak mohla zahájit stíhání.

Sobotka i Dolejš mají jasno

„Nevyužil jsem té možnosti se spisem seznámit, protože se domnívám, že ani mandátový a imunitní výbor ani Poslanecké sněmovna by neměly rozhodovat o vině a nevině,“ řekl Právu Sobotka. Rozhodovat se prý bude na základě informací obsažených v devítistránkové policejní žádosti.

„Ty mi stačí, protože nemůžeme nahrazovat soud, my nerozhodujeme o vině a nevině. Podle mého názoru není možné, abychom tu věc řešili, jako bychom byli státní zástupci, policisté nebo sbor dvou set soudců, kteří svým hlasováním rozhodují o tom, zda se ti dva pánové dopustili trestného činu,“ uvedl Sobotka. Hlasovat prý bude, stejně jako jeho klub, pro vydání obou poslanců.

Pro vydání obou se chystá hlasovat i Dolejš. „Spolehl jsem se na právní pohled výborové stranické kolegyně Rusové, která mě ujistila, že ty podstatné informace a argumenty obsahuje již žádost policistů o vydání. Neměl jsem tedy už zájem číst ty hrůznosti, které o sobě říká ta jedna velká rodina složená ze samých ctihodných ústavních činitelů. Jediné, co může vnést světlo do případu, bude soud, a proto budu hlasovat pro vydání,“ řekl Dolejš Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám