Hlavní obsah

V nemocnicích umírají hlavně neočkovaní

Loni touto dobou umíralo v souvislosti s covidem denně nejméně deset lidí, v polovině října to už bylo přes sto v jeden den a v březnu přes dvě stovky. Letos je situace zcela jiná. Polovina populace je naočkovaná, část promořená a k dispozici jsou i léky, které brání těžkému průběhu a smrti.

Článek

Přesto statistiky neukazují v kolonkách obětí nulu jako v létě, ale dva, tři i čtyři zesnulé za den. Zkušenost nemocnic mluví jasně: většina nebyla očkovaná, měli i další nemoci. Třeba v nemocnicích na Ústecku, které patří pod Krajskou zdravotní, leží na infekčních odděleních 11 pacientů s covidem, dva z nich na JIP.

„K úmrtí pacientů s covidem dochází. Minulý víkend zemřeli tři,“ sdělila Právu mluvčí Jana Mrákotová. „Průměrný věk se pohybuje kolem 60 let a pacienti jsou opravdu převážně neočkovaní,“ doplnila.

Třetí dávku už dostalo přes tisíc lidí

Koronavirus

Podobně to vypadá ve Fakultní nemocnici Olomouc, kde jsou jen čtyři lidé s covidem. „Za poslední dva týdny v naší nemocnici zemřeli dva takoví pacienti,“ řekl Právu mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

„Oba tito pacienti byli ne­očkovaní a polymorbidní (vícero onemocnění). Jeden byl středního a druhý vyššího věku,“ upřesnil Fritscher.

„V 99 procentech případů se jedná o neočkované pacienty. Pokud se jednalo o očkovaného pacienta, měl lehčí průběh,“ řekl k hospitalizacím v pražské Všeobecné fakultní nemocnici Lukáš Zlatohlávek, vedoucí lékař 3. interní kliniky.

Rusové jezdí za injekcemi do Evropy. Rádi si připlatí

Zahraniční

Dostali se k nim i starší pa­cienti s přidruženými nemocemi. Častěji jde ale o nakažené ve středním věku, u nichž je proočkovanost o něco nižší než u lidí nad 60 let. I mezi seniory je podle ÚZIS skupina víc než 400 tisíc lidí, kteří nejsou chráněni ani po covidu, ani po očkování.

Mnohdy to ale zdravotní důvody nedovolují. Ve Fakultní nemocnici v Plzni léčí šest nakažených: čtyři očkovaní nejsou, dva vakcinaci podle mluvčí Gabriely Levorové podstoupili. Všechno jsou to starší ročníky: 50 let, 66 let, dvěma je přes sedmdesát a nejstaršímu 87 let.

Zatím klid

Na rozdíl od hrozivých tisíců loni na podzim nebo letos v březnu bylo ve čtvrtek v nemocnicích 164 nakažených, víc než dvě desítky z nich ve vážném stavu. Třeba v jihočeských nemocnicích byli v posledních týdnech nanejvýš tři nakažení, některé dny vůbec nikdo. „Šlo o lehčí případy, výjimečně byla třeba léčba na ARO, kdy šlo o pacienty s vážnou základní diagnózou, kteří byli současně covid pozitivní,“ sdělila Právu Zuzana Roithová, předsedkyně holdingu Jihočeské nemocnice.

Nesmí učit, nedostane plat. Izrael jde tvrdě proti neočkovaným učitelům

Koronavirus

Letošní podzim by měl být jiný nejen kvůli imunizaci obyvatel. Jako účinné se ukázaly i nové léky. Mezi nimi třeba monoklonální protilátky, které se nasadí na počátku nákazy. K léku se přes praktického lékaře dostanou starší 65 let, diabetici nebo třeba lidé s oslabenou imunitou.

„Záleží na tom, v jakém okamžiku pacienti přijdou. Naštěstí ve většině případů můžeme tuto terapii zahájit,“ doplnil Zlatohlávek z VFN. Lékaři ale upozorňují, že léčba je dočasné řešení a nenahrazuje očkování, které snižuje riziko, že se člověk nakazí a skončí v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Vojtěch chystá další rozvolnění

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chystá další rozvolnění. Týkat by se mělo testování dětí, řekl v pátek bez dalších podrobností v předvolební debatě...

Výběr článků

Načítám