Hlavní obsah

V Marrákeši je podle cestovek osm desítek Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V marockém Marrákeši, nedaleko epicentra zemětřesení, které oblast zasáhlo v noci z pátku na sobotu, se podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže nachází momentálně kolem osmi desítek Čechů. Ti by měli být v pořádku, nikdo z nich není zraněn a cestovní kanceláře ve spolupráci s ministerstvem zahraničí pracují na jejich návratu do vlasti. Další turisté měli do Maroka zamířit v sobotu i v dalších dnech.

Následky zemětřesení v MarrákéšiVideo: Reuters

 
Článek

„V tuhle chvíli je přímo v Marrákeši asi 80 lidí, z toho zhruba polovina s cestovní kanceláří. Ti ostatní jsou buď zařazení v Drozdu, nebo se tam postupně zaregistrovávají,“ řekl Papež. O jakou cestovní kancelář se jedná, odmítl uvést. Řekl, že se tito lidé účastní firemní konference.

V cestovatelském systému Drozd bylo v sobotu dopoledne registrováno 81 českých občanů. S jedním turistou, který měl být nedaleko epicentra zemětřesení se nedařilo spojit. Ministerstvo zahraničních věcí nemá informace o tom, že by Češi byli mezi oběťmi.

Češi jsou hlavně v letoviscích na pobřeží

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer uvedly, že jejich klienti se nacházejí na pobřeží, zhruba 900 kilometrů od Marrákeše. CK Alexandria ani CK Čedok nemají v Maroku žádné klienty.

Mluvčí cestovní kanceláře Blue Style Lucie Bukovanská uvedla, že kancelář má 125 klientů v Agádíru, zhruba 200 kilometrů od Marrákeše. Čtyři klienti se museli evakuovat z hotelu, protože bydleli ve výškové budově Anezi Tower. Podle Bukovanské dostali náhradní ubytování a svou dovolenou dokončí.

Zemětřesení v Maroku jsou častá, ne ale takto silná

Svět

Turistická sezona v Maroku podle Papeže začíná, hlavní vlna turistů bývá od poloviny října dál. „Na druhou stranu příští týden mělo několik zájezdů odlétat, ty neodlétnou, klientům bude navržena změna termínu nebo změna destinace,“ řekl Papež.

V sobotu mají do Maroka odlétat další zájezdy CK Blue Style, kancelář klientům nabídla možnost bezplatné změny zájezdu nebo vrácení peněz.

„Během roku se do Maroka dostane zhruba 12 000 lidí organizovanou turistikou,“ řekl Papež. Zhruba stejný počet tam vyjede bez cestovní kanceláře.

Zemětřesení začalo v pátek pozdě večer v hloubce 18,5 kilometru, zhruba 70 kilometrů jihozápadně od Marrákeše a 60 kilometrů severovýchodně od města Tarúdant. Trvalo 20 sekund. Podle marockého Národního geofyzikálního institutu byly otřesy nejsilnější za století. Vyžádaly si více než tisíc mrtvých, počet zraněných je ještě vyšší.

Noční zemětřesení v Maroku má už přes tisíc obětí

Svět

Nejblíže epicentru se nachází Marrákeš. Ve staré části města, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, se zřítily některé budovy a místní televize ukazovala snímky spadlého minaretu mešity s troskami ležícími na rozbitých autech. Největší škody se ale podle tamního ministerstva vnitra staly mimo města.

Reklama

Výběr článků

Načítám