Hlavní obsah

Noční zemětřesení v Maroku má už přes tisíc obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet obětí pátečního zemětřesení v Maroku už vystoupal nejméně na 1037, zraněných je nejméně 1200, oznámila v sobotu s odvoláním na marocké ministerstvo vnitra agentura Reuters. Lidé jsou uvězněni v troskách. Ostatní před příjezdem techniky odklízeli sutiny ručně, aby jim pomohli. Poškozeny jsou některé budovy v historickém městě Marrákeš. Spadla například část mešity.

Zemětřesení v MarokuVideo: Reuters

 
Článek

Epicentrum otřesů bylo v pohoří Vysoký Atlas, asi 70 kilometrů jihozápadně od města Marrákeš. Toto město s 840 000 obyvateli je také velmi poškozeno, některé historické budovy se zřítily. Spadla například část jedné z mešit. Staré části města jsou zapsány na seznamu UNESCO a jsou oblíbenou turistickou destinací.

Zatím není jasné, kolik lidí ve městě zemřelo ani zda byly poničeny vzácné památky.

České ministerstvo zahraničí nemá žádné informace o tom, že by mezi oběťmi byli Češi. Ředitel konzulárního odboru ministerstva Pavel Pešek v České televizi řekl, že má informace o jednom českému občanovi, který se měl pohybovat v místech poblíž epicentra. Zatím se nepodařilo s ním spojit.

Lidé spali v ulicích

Zemětřesení zasáhlo šest provincií, kde žije 10 milionů lidí. Většina postižených míst žije z turistického ruchu. „Lidé byli v šoku, děti plakaly a rodiče panikařili,“ popsal agentuře AFP situaci ve městě Abdelhak El Amrani.

Lidé nejen v Marrákeši, ale i v Rabatu vybíhali do ulic, kde zůstávali do rána v obavě z dalších otřesů. Rabat je přitom asi 350 kilometrů od epicentra.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v ulicích Rabatu

Podle místního úředníka je většina mrtvých lidí v okolních špatně dostupných horských oblastech. Montasir Itri, obyvatel vesnice Asni, která je poblíž epicentra, řekl, že většina domů je zničená. „Sousedé jsou pod troskami a používáme všechno, co ve vsi je, abychom je dostali ven,“ řekl agentuře Reuters.

Foto: USGS

Zemětřesení v Maroku na mapě americké vládní geologické agentury (USGC)

„Země se třásla asi 20 sekund. Dveře se samy otevíraly a zavíraly, když jsem se řítil dolů z druhého patra,“ řekl Reuters Hamíd Afkir, který pracuje jako učitel v horské oblasti u města Tarúdant.

Foto: AFP PHOTO / Michaël Bizet, Profimedia.cz

Budova poškozená zemětřesením v Marrákeši

Podle amerického úřadu USGS, který monitoruje zemětřesení, je taková síla otřesů v místě neobvyklá, ale ne nečekaná, uvedla CNN. Zemětřesení se silou vyšší než 6 stupňů zemi nezasáhlo od roku 1900.

Otřesy byly podle seizmologů cítit i v Alžírsku nebo Portugalsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám