Hlavní obsah

V Liberci pršelo nejvíc za posledních 11 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Nejvíce srážek za posledních 11 let spadlo během pondělního večerního deště v Liberci. Napršelo celkem 77 milimetrů srážek, z toho 40 milimetrů mezi devátou a desátou hodinou. To je množství, které normálně naprší například za měsíc březen.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Na libereckém stadionu vznikly škody za miliony korun.

Článek

Srážkové úhrny ovšem nebyly v Liberci nejvyšší, na jiných místech napršelo během večera a noci až 140 milimetrů srážek. Stalo se tak na jiných místech libereckého kraje, například v Hejnicích nebo v Novém Městě pod Smrkem. [celá zpráva]

Školy, policie i stadión

Podle mluvčí libereckého magistrátu Zuzany Minstrové jsou ve stotisícovém městě podemleté komunikace a utržené krajnice. K nejvíce poničeným ulicím patří Horská, Mařanova, Zvolenská, Lázeňská a V Rokli.

Velké škody napáchal déšť také v několika parcích, například v Jablonecké, Prokopa Holého a Ruské ulici. Proudy vody zasáhly také revitalizované městské lázně.

Foto: David Taneček, ČTK

Na některých místech ČR napršelo za večer a noc až 140 milimetrů srážek

"Škodu způsobila voda také v několika základních školách. V ZŠ Oblačná pronikla vstupními dveřmi do sklepů, jídelny a kuchyně, na ZŠ Dobiášova zničila velká voda dřevěnou podlahu ve vstupní hale," uvedla Minstrová. Rozsah a výše škod, které deště způsobily na budovách základních a mateřských škol, se ale podle ní teprve upřesňuje. Mluvčí odhaduje, že zhruba milión korun bude stát jen úklid komunikací i parků od nánosů písku, bláta a kamení.

Miliónové škody voda způsobila v Liberci také policistům. Poničený je areál v Pastýřské ulici, kde vodu nepojmula kanalizace. "Během pěti minut bylo na dvoře mezi oběma policejními budovami zhruba 80 centimetrů vody," uvedla krajská mluvčí policie Vlasta Suchánková. Voda se podle ní dostala i do přízemních skladů a poškodila tam služební vozidla.

Do miliónů jdou škody i na fotbalovém stadiónu U Nisy, valila se tam ze tří směrů a poškodila zázemí na stadiónu.

V Liberci i Jablonci nad Nisou přívalové deště omezily dodávky teplé vody z tepláren. V Liberci zaplavila voda jeden z kotlů a z provozu vyřadila některé výměníkové stanice. V Jablonci bouřka vyřadila z provozu centrální soustavu. V obou městech se podařilo dodávky tepla během dne obnovit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám