Hlavní obsah

V kůži europoslance i debata o zákonech. Nové centrum přibližuje dění v Evropské unii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé si tady ve virtuální realitě vyzkouší, jaké to je být europoslancem, nebo nahlédnou do aktuálního dění ve členských zemích Evropské unie, do které Česká republika vstoupila 1. května před dvaceti lety. V pražském Paláci Dunaj na rohu Národní a Voršilské ulice se otevřelo interaktivní návštěvnické centrum Zažijte Evropu – Europa Experience.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Nové centrum přiblíží, jak funguje Evropská unie

Článek

Do historické budovy, která vyrostla v roce 1930 pro někdejší ředitelství rakouské pojišťovny Donau, se po kompletní rekonstrukci přestěhovaly tuzemské Zastoupení Evropské komise a Kancelář Evropského parlamentu, v následujících týdnech přibude Evropská investiční banka.

„Nové centrum ukáže, jak funguje Evropská unie a vztahy mezi institucemi, a seznámí zájemce s představiteli Evropské unie,“ zmínil v úterý na slavnostním otevření Jiří Kubíček, vedoucí kanceláře Evropského parlamentu v ČR.

V přízemí se nachází několik multimediálních stanic, kde lze například ověřit, co se aktuálně děje v zemích Evropské unie, také se třeba vyfotit a poslat svůj příspěvek do některého z jedenácti dalších center, která fungují v členských zemí. Zájemci si také mohou nasadit virtuální brýle, díky nimž se ocitnou v pracovně poslance, kde si budou připravovat projev.

Foto: Lucie Fialová, Právo

V přízemí je několik multimediálních stanice, kde se lidé dozvědí o životě v Unii

Návštěva multimediálního centra je zdarma. „Uvítáme všechny, ale zejména osoby starší 14 let. Mladší děti by to asi nebavilo,“ řekl Kubíček, na koho zařízení cílí. Návštěvníci mají na výběr z 24 jazyků, tedy všech oficiálních v Evropské unii.

V první patře budovy se nachází kino, které promítá čtrnáctiminutový film o Evropském parlamentu a životě v Evropě. Od konce dubna tu bude promítán také snímek u příležitosti voleb do Evropského parlamentu, které se konají od 6. do 9. června.

„Je velmi působivý, zachycuje různá svědectví lidí z Evropské unie, třeba starší ženy, která zažila rok 1968 na Václavském náměstí,“ zmínil vedoucí kanceláře. Centrum organizuje také speciální večer na závěr voleb, kdy slibuje sledování zpravodajství, dění v Bruselu, debaty. Oslavy vstupu Česka do Evropské unie pořádá 1. května.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Nechybí ani 360stupňové kino

Simulační hru si v úterý vyzkoušeli studenti pražského Gymnázia profesora Jana Patočky. „Rozhodují ve dvou legislativních návrzích, jeden se týká ochrany vody, druhý zavedení mikročipů,“ prozradila Novinkám a Právu průvodkyně Martina.

„Je to zajímavé, musíme se dohodnout mezi čtyřmi skupinami. Řešíme vodu,“ svěřil se jeden ze studentů, čím se se spolužáky právě zabýval. Skupina ocenila, nakolik je hra interaktivní.

Simulační hru je podle Kubíčka třeba rezervovat. Vhodná je podle něj nejen školy. „Může to být dobrý teambuilding, ale hodí se i pro seniory,“ míní.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Simulační hru vyzkoušeli studenti gymnázia

Autorem Paláce Dunaj byl německý architekt Adolf Foehr, žák Jana Kotěry. Dům patří mezi Foehrovy nejlepší a nejpokrokovější díla. Jde o nárožní pětipatrový objekt zvenku obložený žlutavým travertinem a dvěma pásy bílého travertinu ve vyšších patrech. Přízemí sloužilo přes dvě desetiletí Kulturnímu středisku NDR, od roku 1958 tam sídlila stavební firma Eurovia. V roce 2017 budovu koupila společnost Zeitgeist Asset Management pro německý penzijní fond. Rozsáhlá rekonstrukce začala v roce 2021.

Studenti v EU by mohli do budoucna získávat evropský titul

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám