Hlavní obsah

Studenti v EU by mohli do budoucna získávat evropský titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Studenti vysokých škol v Evropské unii by mohli do budoucna získávat evropský titul, který by byl automaticky uznáván v celé sedmadvacítce. Podle komisařky pro inovace, výzkum, vzdělávání a mládež Iljany Ivanovové je cílem větší konkurenceschopnost a také lepší propojení evropského vysokého školství.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vlajky před sídlem Evropské komise v Bruselu. Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z návrhu, který ve středu zveřejnila Evropská komise.

Evropský titul by byl novým typem titulu, který by udělovala společně a na dobrovolném základě skupina univerzit po celé Evropě, navrhuje komise. Byl by udělován na základě společného souboru kritérií dohodnutých na evropské úrovni.

Více příležitostí ke studiu i k zaměstnání

Studenti by tak mohli získat více příležitostí ke studiu na více univerzitách v Evropě a s titulem uznávaným po celé EU by bylo rovněž jednodušší žádat o zaměstnání po celém nynějším evropském bloku.

Do zahraničí na Erasmus vyjelo za 25 let přes 410 tisíc Čechů

Věda a školy

„Plánem na existenci evropského titulu reagujeme na potřeby našich studentů, univerzit a jejich zaměstnanců i budoucích zaměstnavatelů dnešních studentů – a vlastně celé Evropy,“ uvedla komisařka Ivanovová.

„Komise nyní předložila tři iniciativy na podporu nadnárodní spolupráce mezi institucemi vysokoškolského vzdělávání s konečným cílem vytvořit evropský titul. Dobrovolný evropský titul by byl přínosem pro studenty i vysokoškolskou komunitu, protože by podpořil mobilitu ve vzdělávání v rámci EU a zlepšil průřezové dovednosti studentů,“ stojí v tiskovém prohlášení EK.

Protesty humanitních akademiků podpoří kvůli nízkým platům i další fakulty

Věda a školy

Jak komise podotýká, návrhy plně respektují kompetence členských států a regionálních vlád v oblasti vysokoškolského vzdělávání.

Balíček by měl být v nadcházejících měsících projednán s členskými státy a dalšími klíčovými stranami ve vysokoškolském vzdělávání.

„Komise vyzývá Radu EU, členské státy, univerzity, studenty a hospodářské a sociální partnery, aby společně pracovali na tom, aby se evropský titul stal skutečností,“ dodává unijní exekutiva.

„Neplníte nařízení.“ EK zahájila vyšetřování Googlu, Applu i Mety

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám