Hlavní obsah

V Karviné má úplavici už 34 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Již na 34 stoupl počet nemocných úplavicí z holobytů Na Sovinci v Karviné. Na infekčním oddělení havířovské nemocnice leží 13 lidí, v třinecké nemocnici pět a dalších 16 pacientů je ve Fakultní nemocnici s poliklinikou v Ostravě - Porubě.

Foto: Vratislav Konečný

V Kamenici se doplňovala voda, za šichtu se jí promění v páru pět kubíků

Článek

Protože v havířovské nemocnici již není místo, od soboty jsou pacienti převáženi do ostravské nemocnice. "V tuto chvíli je u nás hospitalizováno 16 lidí, z toho je 12 dětí od kojenců po mládež do 18 let. Jejich stav je dobrý a nikdo není ohrožen na životě," řekl v neděli mluvčí ostravské nemocnice Štěpán Neuwirth.

Třetí epidemie v oblasti

Během dvou měsíců je to již třetí epidemie, která v regionu vypukla. V srpnu se úplavice objevila v kolonii Vagonka, o měsíc později v Orlové.

Pacientka, kterou havířovská nemocnice přijala v úterý, se podle hygieniků nakazila stejným kmenem úplavice jako lidé z karvinské kolonie Vagonka. V kolonii se tehdy infikovaly čtyři desítky převážně romských obyvatel. V nemocnici skončily i dvě zdravotní sestry, které přišly do kontaktu s prvními pacienty.

Nakažená důchodkyně zemřela

Na následky nemoci v kolonii zemřela třiašedesátiletá důchodkyně. Zpočátku odmítala vyšetření, ale později dostala silný průjem a po několika dnech, kdy ji manžel léčil brufenem a paralenem, zemřela na následky dehydratace a zápalu plic.

Úplavice je podle hygieniků silně nakažlivá nemoc. Lidé v ohrožených oblastech by proto měli přísně dodržovat základní hygienické návyky. Nové případy nemoci se zjišťují velmi těžce. Pacienti si při lehčím průběhu často na nic nestěžují, jsou většinou bez teplot a průjmy je netrápí natolik, aby nemohli opouštět domov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám