Hlavní obsah

Strážníky v České Lípě zaměstnala úplavice

Novinky, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ LÍPA

Novou náplň práce mají nyní českolipští strážníci. Po městě totiž kontrolují veřejná zařízení a prostranství, jestli se po nich nepotulují obyvatelé ze dvou objektů, kde se objevila úplavice.

Foto: FOTO: archiv Muzea jihovýchodní Moravy

fotografie z loňského pátého ročníku konference

Článek

Jde o dům pro neplatiče, tzv. N-Centrum a nedaleký oprýskaný činžák, známý jako Parlament. Z nich totiž pramení vlna úplavice, která decimuje Lípu. Za poslední tři týdny už onemocněly tři desítky osob. Pouze jediný případ je mimo tyto domy, obývané především Romy.

"Kontrolujeme ve městě, jestli je nenačapáme někde, kde nemají být. Je to s těmito obyvateli těžké, nedodržují nařízení, utíkají a nechtějí chodit na výtěry, takže musíme u řady případů asistovat hygienikům," svěřil se Právu ředitel městské policie Lubomír Mery.

"Je to asi tak jednoduché, jako přelít sítkem moře, jak si pamatuji z nějaké pohádky," doplnil ho jeden ze strážníků.

Stejnou zkušenost mají pracovníci realitní kanceláře, která se o objekt stará. "Jsou velmi neukáznění. Situaci zlehčují a asi 80 procent z nich, karanténu nedodržuje. Máme s nimi potíže," řekl Právu její majitel Lubomír Kouba. Jeho lidé musí každý den nosit do objektu dezinfekční prostředky, aby se tu dodržovala řádně opatření a pravidelně obnovovat vývěsky s veškerými pokyny pro osoby v karanténě.

Nájemníci totiž letáky strhávají a zahazují. "Hledají vinu u všech ostatních, jen sami u sebe ne," dodal zaměstnanec kanceláře.

Společné záchody násobí nebezpečí

"Není to naše vina. Máme tu málo záchodů a sami jsme z toho nešťastní. Říkají, že si za to můžeme sami, ale to si nemyslím," reagoval však nazlobeně nájemník centra.

Další žena si zase postěžovala: "Myjeme si pořád ruce, ale jsou tu takoví, kteří to nechtějí dělat a s tím nic nezmůžu. Stejně tu musím bydlet. Čekám, kdy taky onemocním."

V N-Centru žije 166 nájemníků, kteří mají společné toalety a umývárny pro několik lidí na chodbách, což šíření onemocnění nahrává. Úplavice se v průběhu minulého týdne dostala i do nedalekého činžovního domu, kde mají neplatiči své známé. Mezi nemocnými jsou převážně děti, kterých se už nakazilo od začátku třiadvacet, 11 z nich jsou školáci.

Polovina dětí není ve škole

Podle ředitelky Zvláštní školy v Moskevské ulici, kam chodí většina nakažených dětí a jejich sourozenci, Jindry Pomikálkové, už situace dospěla tak daleko, že v pátek byla stoprocentní absence ve druhé třídě.

"Všech šest dětí chybělo kvůli úplavici. Nemoc se šíří stále dál. Ve škole už máme nemocnost šedesát procent, protože některé děti jsou nakažené a jiné mají být v karanténě," konstatovala ředitelka.

Dodala, že v pátek uvažovali o uzavření školy, ale nakonec od opatření ustoupili. "Bylo by to ještě horší, protože potom by mnohé děti nedodržovaly už vůbec žádná opatření a stejně by se potulovaly po městě."

Snaha úřadů může být marná

Informovány jsou úřady, kde se sociálně slabší a nepřizpůsobiví občané víc vyskytují, školy i veřejná zařízení. "Děláme všechno pro to, abychom zabránili dalšímu šíření úplavice," mínila místostarostka České Lípy Hana Moudrá (ODS).

"Předpokládáme, že se další případy ještě objeví," nehýří však optimismem epidemioložka Jana Prattingerová z Krajské hygienické stanice v Liberci a hned své obavy zdůvodňuje: "Podstatou zastavení epidemie je dodržování hygieny. A s tím mají bohužel nájemníci velký problém."

Související témata:

Výběr článků

Načítám