Hlavní obsah

V Jeseníkách padají laviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli množství čerstvě napadaného sněhu se v Jeseníkách uvolňují laviny. Horská služba je zaznamenává v lavinových katastrech v souvislosti s třetím stupněm lavinového nebezpečí. Varuje turisty, aby byli při pohybu v rizikových oblastech maximálně opatrní.

Foto: rei, Novinky

Iustrační foto

Článek

V Jeseníkách přetrvává lavinový stupeň číslo tři. Dochází k samovolnému uvolnění lavin v lavinových katastrech Velkého kotle. Důvodem je husté sněžení v kombinaci se silným větrem.

„Vlivem větru se přesouvá z jedné strany hřebenu na druhý větší vrstva, než tam napadne. Může tam tak být až padesáticentimetrová vrstva nového volně uloženého sněhu, který se ještě nespojil se spodní vrstvou tak, aby nedošlo při nějakém adekvátním zatížení k sesuvu,” popsal v úterý dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

Podle něj jesenická Horská služba eviduje lavinové sesuvy v okolí hřebene jak na jih, tak na sever. Nebezpečí sesuvu je patrné i ve svazích Sviního a Medvědího dolu, uvedli horští záchranáři na svých stránkách.

Důrazně proto nabádají návštěvníky, aby se v těchto místech rozhodně nepohybovali. Varování směřuje především na skialpinisty, kteří se i přes zákaz do těchto míst mimo turistické trasy každoročně vydávají. "Je to opravdu hodně nebezpečné se tam nyní pohybovat," doplnil Škovránek.

Množství sněhu na hřebenech Jeseníků dokladuje Horská služba skutečností, že při měření sněhového profilu už její členové musejí kopat jámu do hloubky dospělého muže.

Ladovská zima s nerudovským problémem

Na horách ve 1300 metrech nad mořem je až 140 centimetrů sněhu, na sjezdovkách na Ovčárně je nahrnuto až 170 centimetrů sněhu. Hřeben je naopak vyfoukaný, leží tam zhruba čtvrt metru sněhu.

Návštěvnost na horách je nyní podle dispečera střední, v provozu jsou všechna lyžařská střediska. „Podmínky pro běžecké lyžování jsou nyní bezvadné, od Paprsku přes Skřítek, ale i přes hřeben, mezi Ovčárnou a Ramzovou, všude se dá jezdit na běžkách,” doplnil Škovránek.

Podle aktuálních informací rolbařů na sociální síti panuje na horách opravdová „ladovská zima”, uvedli, že takové podmínky na horách již dlouho nepamatují. Například na parkovišti u Skřítku už měli v pondělí problém, kam rolbami hrnout sníh.

V Krkonoších stouplo riziko lavin na zrádný třetí stupeň

Domácí

Dostatek sněhu je po vydatném sněžení z minulých dní momentálně i v dalších horských oblastech. Na zvýšené riziko sesuvu lavin upozorňovala Horská služba v Krkonoších již minulý týden.

Anketa

Byli jste už tuto sezónu lyžovat?
Ano, několikrát
34,5 %
Jednou
12,2 %
Ne, ale chystám se.
12 %
Ne, ani se nechystám.
41,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3313 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám