Hlavní obsah

V domě nebydlí trvale, na pomoc státu po tornádu nedosáhne

Milan Vojtek , Právo, Milan Vojtek

Tu ženu jsem poprvé viděl 24. června večer v Lužicích na Hodonínsku. Vzpomínám, jak opustila naše hasičské auto, do kterého jsem ji chvíli předtím usadil, a vydala se do tornádem poničeného domu pro léky. Po měsíci jsme se setkali, když jsem zabušil na vrata jejího domu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jarmila Učníková (vpravo) s dcerou Ivanou u poškozeného domu.

Článek

Připomněl jsem jí okolnosti našeho setkání nedlouho poté, co se obcí prohnalo tornádo, a začal vyzvídat, jak dál pokračoval osudný večer.

„Kdybyste mě nezastavil a nešel se mnou zpátky pro léky, asi bych v tom domě zůstala. Nechtělo se mi jej opouštět,“ říká osmdesátiletá Jarmila Učníková, která se teď potýká s legislativou.

V Lužicích jsem od jara do podzimu. I když platím řádně daně, nemáme nárok na nic
Jarmila Učníková

Důslednost při evakuaci se tedy vyplatila. Seniorka neprožila osudnou noc v promáčeném domě mezi sutinami. Místo toho i s léky putovala spolu s dalšími lidmi ze shromaždiště do sportovní haly u hřiště. „Postarali se o nás skvěle. Pořád tam někdo chodil, jestli něco nepotřebujeme, jestli jsme v pořádku. Všichni byli skvělí,“ rekapituluje noc, která zničila její rodný dům, žena.

Pak přijela rodina ze Slovenska. A společně začali řešit opravu domku. Za měsíc od tornáda zažili spoustu krásných okamžiků lidské sounáležitosti i paradoxů nesmyslné legislativy.

Zásoby po tornádu budou směřovat na další humanitární využití

Domácí

„Je to dům mých rodičů. Já tady po jejich smrti bydlím od jara do podzimu, trvalé bydliště mám ale na Slovensku, kde jsem pracovala. A protože nemám v domě hlášené bydliště, nedosáhnu na žádnou pomoc. Co vím, tak nejsem sama, ve stejné situaci je žena, která v Lužicích bydlí, ale bydliště má v Brně. Taky nic nedostala,“ řekla seniorka.

„Nejsem s tím případem zcela obeznámený. Vím ale, že nemají u nás trvalé bydliště. A to je problém. Ještě větší tím, že žijí na Slovensku,“ uvedl starosta Tomáš Klásek (KDU-ČSL a nezávislí). Dodal, že situaci a možnosti řešení prověří.

Dárců bylo víc

„Není problém stát, ale bydliště, že tu nežijeme celoročně. I když platím řádně daně, nemáme nárok na nic, jen dobrovolníci nám pomohli,“ konstatovala žena.

Nějaké finanční prostředky dostali od Nadace Člověk v tísni a od charity, s úklidem jim pomohli ochotní lidé. „Byli jsme před domem, vynášeli jsme zrovna zničené věci, když zastavilo auto. Vystoupili nějací chlapci z Hradce Králové, že byli na akci a vybrali peníze. Zastavili a předali je nám, protože viděli, jak vynášíme zničené věci a že budeme potřebovat nové,“ řekla seniorka.

Dotaci můžou získat i lidé, kterým tornádo poškodilo rozestavěný dům

Domácí

Dárců bylo víc, kromě lidí z portálu kinderkamionaci.eu to byli třeba lidé z brněnské společnosti Reality Gaia. „Přijeli pomoct s úklidem a ještě nám tu nechali peníze na obnovu. Skutečně jsme zažili hodně dobrého od lidí, co vůbec neznáme,“ říká žena.

Ještě jedna věc ale rodinu z domu trápí. Urychlený úklid obcí byl sice nutný, současně ale udělal odpad ze spousty materiálů, které mohly být ještě využité.

„I kvůli nedostatku peněz jsme počítali s tím, že využijeme část materiálu. Cihly by se daly očistit a použít, hodně trámů se dalo zužitkovat, ale vše je pryč. Všechno odvezli s tím, že je mimořádná situace a musí se vše odklidit. Je to škoda,“ říká Ivana Učníková.

Reklama

Výběr článků

Načítám