Hlavní obsah

V ČSSD se zvažuje rekonstrukce vlády

Novinky, Kamil Houska, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Návrh středočeského šéfa soc. dem. Richarda Dolejše provést po referendu o vstupu Česka do Evropské unie rekonstrukci vlády na úkor lidovců a unionistů se v soc. dem. nesetkává s rezolutním odporem. Funkcionáři ČSSD však pochybují, že by na takovou rekonstrukci přistoupili koaliční partneři. Ti hned také dali najevo, že by si to nenechali líbit.

Foto: AHOL

Na výstavu Martina Krištofa jsou všichni srdečně zváni

Článek

Dolejš, který je léta jedním z nejbližších spolupracovníků prvního místopředsedy ČSSD a vlády Stanislava Grosse, měl na mysli především obsazení ministerstev pro místní rozvoj (nyní Pavel Němec, US-DEU) a životního prostředí (nyní Libor Ambrozek, KDU-ČSL) členy soc. dem.

Tento návrh, který neformálně přednesl na středečním předsednictvu ČSSD, ihned odmítl premiér a stranický šéf Vladimír Špidla. Dolejšův nečekaný výstup je v soc. dem. považován za signál dovnitř strany i směrem ke koaličním partnerům, že lidé kolem Grosse nestojí pevně za premiérem.

"Je pravda, že jsem hovořil o možnosti zvažovat rekonstrukci vlády po referendu. Nicméně bohužel můj názor nebyl předsedou vlády akceptován a do určité míry chápu, že v tomto postupu by mohla být rizika, která premiér nechce podstoupit," řekl včera Právu Dolejš.

Chtějí hodnotit činnost ministerstev

Dodal však, že by považoval za standardní, že po roce působení vlády se vyhodnotí fungování resortů a pak může dojít k restrukturalizaci vlády. Podle Dolejše návrh nesměřoval k rozbití vládní koalice, spíše k posílení jejích pozic a k jejímu zvěrohodnění směrem k veřejnosti. Vzápětí však řekl: "Diskuse na toto téma uzavřena není. Právě při vyhodnocování prvního roku vlády se to může znovu stát tématem dne."

Podle informací Práva Dolejš ve vnitrostranických kruzích navíc hovoří o tom, že Špidla by měl bouchnout do stolu a držet koaliční partnery v šachu, protože lidovci a unionisté se bojí případných předčasných voleb jako čert kříže.

Gross včera Právu vzkázal ze zahraničí, že o této věci nic neví. Na středečním předsednictvu přítomen nebyl. Lidovci a unie mají v 16členné vládě po třech členech a ČSSD deset.

Místopředseda ČSSD a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach Právu řekl, že nezaregistroval, že by koaliční partneři byli ochotni jít na takovou rekonstrukci. "Ale možné je samozřejmě všechno. Mám ovšem pochybnost, zda by to skutečně prospělo stabilnosti koalice, a zda by to bylo v rámci této koalice anebo v rámci nějakého širšího uskupení," dodal Škromach. Narážel tak zjevně na spekulaci kolující v politických kruzích, že na konci pokusů o změny ve Špidlově vládě má být snaha o sestavení tzv. duhové koalice všech stran s výjimkou KSČM.

"Bouchnout tak, až se stůl zaklepe"

Myšlenka, že by Špidla měl začít jednat s koaličními partnery tvrději, se zamlouvá šéfovi ústecké krajské soc. dem. a členovi předsednictva Jaroslavu Foldynovi.

"Když se podíváme na prvky reformy veřejných financí, vidíme, že to bouchnutí do stolu slíbené na sjezdu bylo ve skutečnosti jen klepnutím jedním prstem. Ekonomické a politické priority ČSSD, jako např. plošné zavedení registračních pokladen nebo minimální zdanění osob samostatně výdělečně činných, nejsou v reformě zobrazeny. Je potřeba bouchnout do stolu, až se stůl zaklepe," řekl Právu Foldyna.

Podle něj však rekonstrukce vlády za podmínek, že "koaličním partnerům sebereme ty významné hračky v podobě ministerstev, znamená, že nám řeknou na shledanou. Nevím, jestli v této chvíli je to nejvhodnější. Nevím, s kým bychom potom prohlasovali reformu veřejných financí," dodal Foldyna.

Lidovci a US: jsou to jen spekulace

Lidovci nepřikládají debatám uvnitř ČSSD velký význam. Podle předsedy rozpočtového výboru Sněmovny Miroslava Kalouska jsou tlaky některých soc. dem. na odvolání ministrů Ambrozka a Němce pouze projevem nervozity. "Určitě musí být každému jasné, že revizi koaliční dohody je možné dělat jedině po dohodě všech partnerů. Kdyby ta dohoda měla vypadat tak, že někdo bude krácen na úkor jiného, bylo by k ní asi příliš složité dospět," prohlásil Kalousek.

Ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU) uvedl, že se mu těžko vyjadřuje ke kuloárovým debatám. Zdůraznil, že koaliční dohoda jasně říká, že o změně ve vládě rozhoduje premiér po dohodě s předsedou dané koaliční strany. "Přenášet problémy ČSSD na koaliční strany je trochu zvláštní," dodal Němec na dotaz Práva.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL), jenž nedávno uvedl, že možná bude na podzim kandidovat na stranického šéfa, Právu včera vzkázal: "Domnívám se, že jde o dezinformaci, a proto se tím nebudu nijak dál zabývat."

Ministr zahraničí Cyril Svoboda k úvahám o nahrazení ministrů Ambrozka a Němce soc. dem. ministry řekl Právu: "To jsou pouhé spekulace. Není na tom nic reálného. Odvolán nebude ani Ambrozek, ani Němec, protože koaliční dohoda jasně rozděluje resorty a muselo by se to vše vyjednávat znovu. Soc. demokraté dobře vědí, že potřebují partnery. A tak je zde jasná vůle, aby tyto resorty nadále spravovali ti ministři, kteří je spravují."

Předseda unionistů a vicepremiér Petr Mareš Právu řekl, že by US-DEU ve vládě těžko zůstala, kdyby měla přijít o jednoho ze svých tří ministrů. "Naše přítomnost by se stala zbytečnou," poznamenal Mareš.

Reklama

Výběr článků

Načítám