Hlavní obsah

V Česku ubylo obyvatel. Lidé více umírali a stěhovali se pryč

Praha
Aktualizováno

Za první tři čtvrtletí roku zemřelo v Česku 102 932 lidí, meziročně o pětinu více. Počet obyvatel země se i proto snížil na 10,68 milionu lidí. Na začátku roku měla ČR 10,7 milionu obyvatel. Na pokles měla vliv také migrace, více lidí se z Česka vystěhovalo. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Dětí se za tři čtvrtletí narodilo více než loni, i tak ale obyvatel ČR ubylo.

Článek

„V průběhu prvního čtvrtletí letošního roku obyvatel Česka ubývalo v důsledku vysokého počtu zemřelých. Druhé čtvrtletí bylo naopak celkově přírůstkové a v polovině roku byl počet obyvatel vyšší než na jeho počátku. Záporné saldo zahraničního stěhování ve třetím čtvrtletí nicméně číslo srazilo zpět dolů, a to k 30. září na 10,68 milionu,“ uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Nejvíce úmrtí celkem bylo zaznamenáno v prvním čtvrtletí (13 800 až 16 800 měsíčně), naopak nejméně v červnu až září (8600 až 8900 měsíčně).

Z pohledu pětiletých věkových skupin největší počet zemřelých vykázala skupina lidí ve věku 75 až 79 let, zatímco ve stejném období roku 2020 to bylo u osob 85–89letých.

Česká republika se potýká poslední roky s epidemií koronaviru. Od počátku v souvislosti s ní zemřelo téměř 35 tisíc lidí.

Meziročně se narodilo více dětí, celkem 84 700, tedy o 500 více než o rok dříve.

Jako by za rok vymřelo město. Polsko trápí drastický demografický pád

Koronavirus

Oproti loňskému roku se konalo také více sňatků, celkem uzavřelo manželství necelých 40 tisíc lidí. I to je ale přesto o 8,3 tisíce méně než v roce 2019. Rozvodem prošlo 15,7 tisíce párů.

Reklama

Výběr článků

Načítám