Hlavní obsah

V Česku chumelí, řidiči by měli jezdit opatrně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKO

Zima zavítala do české kotliny. Řidiči v různých oblastech ČR museli přizpůsobit řízení rannímu náledí a zvýšené sněhové pokrývce na vozovkách. Silničáři proto vyzývají řidiče ke zvýšené ohleduplnosti.

Článek

Jihočeském kraji od časných ranních hodin sněží nebo se vyskytují sněhové přeháňky. Je zataženo a teploty se pohybují od minus čtyř do minus dvou stupňů Celsia. Od soboty na některých místech napadlo až pět centimetrů nového sněhu.

Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné všechny silnice v jižních Čechách, kde stále mírně mrzne a na většině míst sněží. Silničáři řidičům proto stále doporučují zvýšenou opatrnost, zejména ve vyšších polohách Prachaticka a Českokrumlovska. Místy zde leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Některé silnice mohou navíc namrzat, informovala  dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Až sedm centimetrů nového sněhu napadlo v noci či v neděli ráno místy v Olomouckém kraji. Všechny silnice jsou sjízdné, ve vyšších polohách ale musejí řidiči počítat se zbytky rozbředlého sněhu a na silnicích druhých a třetích tříd středních poloh leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

"Sjízdnost je dobrá, silnice jsme ošetřili chemicky a také jsme vyjeli s pluhy a sypači. Na Šumpersku a Jesenicku jsou silnice po chemickém posypu holé a mokré, od středních poloh je na nich sněhová kaše. Na inertně udržovaných silnicích může být od středních poloh vrstva ujetého sněhu," řekl Pavel Španner ze Správy silnic Olomouckého kraje.

Dálnice, rychlostní komunikace, silnice první, druhé a třetí třídy byly dnes ráno na území středních Čech po chemickém ošetření mokré a sjízdné.

Silnice v kraji jsou mokré a silničáři proto nabádají ke zvýšené obezřetnosti. V některých oblastech jako například na Mladoboleslavsku je vinou srážek snížena viditelnost. Rychlostní komunikace R10 je sjízdná se zvýšenou opatrností, provádí se zde chemický posyp. Na dálnici D5 byl v ranních hodinách po chemickém ošetření rozbředlý sníh. Na silnicích druhé a třetí třídy na Příbramsku se usazuje vrstva nového sněhu. Podobná situace je na Kladensku, kde se také průběžně sype. V některých oblastech na Kutnohorsku a u Velkých Popovic se na vedlejších komunikacích tvoří vrstva ujetého sněhu.

Všechny silnice a dálniční úseky na Vysočině jsou sjízdné. Dálnice a vozovky prvních tříd jsou po chemickém ošetření mokré. Na ostatních místy leží několikacentimetrová vrstva sněhu krytá posypem. Jízda stále vyžaduje zvýšenou opatrnost, vzkazují řidičům dispečeři zimních služeb.

Všechny silnice ve východních Čechách jsou sjízdné, silničáři však doporučují při jízdě zvýšenou opatrnost. Na území obou krajů se vyskytují sněhové přeháňky. Zejména ve výše položených oblastech leží na vozovkách ujetý sníh nebo jeho zbytky. Řidiči by neměli vyjíždět bez zimních pneumatik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám