Hlavní obsah

V Českém Krumlově jsou unavení. Povodně hrozí už od Vánoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov
Aktualizováno

Vltava v Českém Krumlově je ve čtvrtek znovu na třetím stupni. Ve městě hrozí povodně v podstatě už od vánočních svátků. Českokrumlovští s napětím sledují řeku a mnozí už jsou unavení. Nejhorší předpovědi se zatím naštěstí nenaplňují.

Povodňový stav v Českém KrumlověVideo: PF, Pavel Orholz, Novinky

 
Článek

Ve čtvrtek kolísala hladina Vltavy v Krumlově v řádech centimetrů. Dopoledne byla její výška na 222 centimetrech, před 14. hodinou klesla na 218, což znamenalo druhý stupeň, a před 17. hodinou se řeka znovu vzedmula na třetí stupeň – měla 224 centimetrů.

To je sice nejvíce za poslední období, ale pro město to stále neznamená vážnější škody. Ty by podle starosty Nográdyho nenastaly ani při předpokládané hladině řeky 235 centimetrů.

„Větší škody by hrozily teprve v případě, že by se hladina zvedla nad 250 centimetrů. To však nepředpokládáme, protože vodohospodáři odpouštějí z Lipna stále méně než 90 kubíků za vteřinu,“ ujistil po 18. hodině starosta.

Vltava v Českém Krumlově už je na nejvyšším stupni

Počasí

Hladinu Vltavy s napětím pozoruje například majitel Krumlovského mlýna Marek Šimon. „Samozřejmě že je to náročné. Každý si umí představit, že když mu bude téct voda do baráku, moc toho nenaspí,“ řekl Novinkám Šimon.

Zmínil, že poprvé se na třetí stupeň dostala hladina Vltavy už 23. prosince. „Máme vytopený obchod, ale to bylo už o Štědrém dnu. Voda zatopila také turbíny, jinak však opatření, která celou dobu děláme, fungují,“ podotkl Šimon.

Bedlivě sleduje situaci i na přítoku Lipna a srážky na Šumavě. „Vnímáme to tak, jak to prostě je. Voda je tady a snažíme se zabránit tomu, aby nám sem vnikla. Budeme se modlit, aby nepršelo ještě víc a abychom to nějak ustáli,“ přál si majitel Krumlovského mlýna.

Starosta Českého Krumlova Alexandr Nogárdy (ANO) upozornil, že řeka hrozí v Krumlově už v podstatě třináct dní.

„Každý den zasedá povodňová komise a je logické, že naši občané jsou už z této situace napjatí. I přesto, že jsou na vodu zvyklí, tak jsou v permanentním stresu a není to pro ně rozhodně komfortní situace,“ podotkl Nogrády.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Vltava je v Českém Krumlově na třetím stupni

Vodohospodáři odpouštěli ve čtvrtek dopoledne z Lipna 87,5 kubíku za vteřinu. Přítok byl ale 120 kubíků a pomalu se plnil retenční prostor nádrže. „Z Povodí Vltavy nám zatím potvrdili, že odtok zvyšovat nebudou,“ poznamenal Nogrády.

Situaci komplikuje i jez u Jelení lávky, který je v rekonstrukci.

„Je uzpůsobený na to, aby pomáhal s velkou vodou, ale zrovna teď je před ním postavená zábrana kvůli probíhající rekonstrukci, kterou provádí Povodí Vltavy,“ doplnil Nogrády s tím, že jinak by voda protékala přes jez plynuleji.

Povodňový stav ohlásilo 55 míst, ohrožení zůstává na Vltavě v Českém Krumlově

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám