Hlavní obsah

V České Lípě ukazují posledního tuzemského Lenina

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Primát drží bronzová socha Vladimíra Iljiče Lenina uložená ve skladech města Česká Lípa. Jde totiž o vůbec poslední ztvárnění bolševického vůdce na území Československa.

Foto: Michael Polák, Právo

Poslední socha Lenina v Česku byla odhalena na konci 80. let v České Lípě

Článek

Socha byla v České Lípě slavnostně odhalena v roce 1987 za přítomnosti hlavního ideologa KSČ Vasila Biľaka. Po ní už žádný další Lenin v tuzemsku nevznikl.

„S největší pravděpodobností jde i o posledního Lenina ve střední Evropě,“ řekl už dříve českolipský historik Ladislav Smejkal.

Bronzový Lenin stál po svém odhalení na prostranství u budovy tehdejšího okresního výboru KSČ. Moc se tam ale neohřál. Od jara 1990 je uložen v běžně nepřístupném skladu města. Českolipská radnice ho u příležitosti oslav výročí Sametové revoluce pro veřejnost zpřístupnila vůbec poprvé.

Někteří pokládali květiny

Podívat se na Lenina přicházely průběžně desítky lidí. „Někteří přišli i ještě před ohlášenou dobou otevření,“ popsal Právu muž, který na sklad s Leninem dohlížel. Přicházeli jednotlivci i rodiny s dětmi.

Hitler porazil Lenina ve volbách v peruánském městečku

Koktejl

Někteří se před sochou fotili. „Já se s ním teda fotit nechci,“ naopak odmítla razantně žena, kterou ke společné fotce vyzývala její rodina.

Někteří u sochy položili květiny, před Leninem tak během dne leželo několik rudých karafiátů.

Socha neukazuje Lenina vleže, ale vestoje. „V téhle poloze je ovšem teprve od čtvrtka, do té doby ležel. Teď už ale zůstane vestoje,“ popsal muž, který se o městský sklad stará.

Rudoarmějec v roce 1968 skončil v Ploučnici

Podle mluvčí českolipské radnice Kristýny Brožové je Lenin stále majetkem města.

Uplynulo 100 let od VŘSR, která pravou revoluci teprve odstartovala

Věda a školy

Až do dnešních dnů v České Lípě přežila i socha rudoarmějce, kterého v roce 1968 po vpádu vojsk Varšavské smlouvy místní hodili do Ploučnice.

Dnes je v nepřístupném mauzoleu na hřbitově, i sem se ale lidé mohli v sobotu mimořádně podívat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám