Hlavní obsah

V Brně zemřel pacient zřejmě na BSE

BRNO

S podezřením na lidskou formu Creutzfeld-Jakobovy nemoci zemřel minulý týden devětapadesátiletý pacient psychiatrické kliniky fakultní nemocnice v Brně - Bohunicích. Informovala o tom Česká televize (ČT). Jestli muž opravdu trpěl lidskou formou BSE, takzvané nemoci šílených krav, určí až podrobná laboratorní vyšetření mozku.

Foto: Pozary.cz
Článek

Muž trpěl Alzheimerovou chorobou a na klinice se léčil přibližně dva měsíce. Na výskyt BSE mají lékaři podezření vzhledem ke stáří pacienta, průběhu nemoci i následného úmrtí. V Brně provedli veškerá dostupná vyšetření, ale protože nebyla zcela jasná, bylo tělo mrtvého muže převezeno do Prahy.

"Pitva se prováděla v Thomayerově nemocnici v Praze a měla by potvrdit nebo vyvrátit, zda se jednalo o Creutzfeld-Jakobovu chorobu," uvedla tisková mluvčí FN Brno - Bohunice Jana Bendová. Výsledky speciálního vyšetření budou známy do tří týdnů.

Creutzfeld-Jakobova nemoc je onemocněním mozku, jehož zánět a degradace se zprvu projevuje poruchami paměti, koordinace a hybnosti. Následují svalové záškuby, demence a smrt. Lidé mohou některou z variant Creutzfeld-Jacobovy nemoci onemocnět po požití masa zvířat, nakažených chorobou BSE, nazývanou nemocí šílených krav. Ta se objevila v roce 1986 v Británii a byla zjištěna v několika dalších evropských zemích.

Související témata:

Výběr článků

Načítám